Witold Kepinski - 22 mei 2023

IaaS business vooruitzichten zijn positief ondanks daling omzet

De omzetgroei van Infrastructure-as-a-Service (IaaS) daalde met 9% tussen Q4 2022 en het eerste kwartaal van 2023, maar herstelt zich waarschijnlijk later dit jaar als de cyclische trends terugkeren en organisaties hun cloud gebruiken uitdagingen, volgens CONTEXT, een Brits IT-marktonderzoeksbureau.

IaaS business vooruitzichten zijn positief ondanks daling omzet image

CONTEXT-gegevens over de verkoop van distributeurs in de vijf belangrijkste markten in Europa – het VK, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje – laten zien dat de omzetgroei van IaaS regelmatig is gedaald: van een piek van 50% jaar-op-jaar (YoY) in Q4 2021 tot slechts 13% in het eerste kwartaal van 2023, hoewel er in het tweede kwartaal van 2022 een korte stijging was.

De groei van Software-as-a-Service (SaaS) is ook gestaag afgenomen sinds Q2 2021, toen de inkomsten met 41% op jaarbasis stegen, maar heeft de afgelopen twee kwartalen een comeback gemaakt. In het eerste kwartaal van 2023 was dit 14%, waarmee het voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2021 dat van IaaS overtrof.

In 2021 was de groei van de omzet uit cloudservices aanzienlijk hoger dan die van software en licenties, maar deze daalde scherp van een hoogtepunt van 38% in Q4 2021 tot slechts 9% in Q3 2022. De inkomsten uit de verkoop van software/licenties zijn stabiel gebleven en overtrof die van clouddiensten in het derde kwartaal van 2022. Het groeipatroon in beide sectoren is echter dichterbij dan ooit in de afgelopen twee jaar.

In het eerste kwartaal van 2023 zagen distributeurs de inkomsten uit de verkoop van software en licenties met 17% op jaarbasis groeien, terwijl die uit cloudservices slechts met 14% stegen.

Weer op het goede spoor komen

Om te begrijpen waarom, helpt het om naar een studie van de Zwitserse cloudleverancier SoftwareOne te kijken. Het constateert dat 93% van de CIO's verwacht dat de IT-budgetten in 2023 zullen stijgen - de meesten zeggen dat dit komt door hogere uitgaven voor cloudservices. Hier zijn meerdere redenen voor, waaronder inflatie, overbevoorrading van cloudresources en de impact van inefficiënte 'lift and shift'-benaderingen. Zo'n 83% van de CIO's verwacht dat de IT-budgetten in 2023 zullen stijgen. Maar de meesten verwachten ook meer uitgaven voor clouddiensten, waardoor 83% denkt dat ze meer zullen moeten doen met minder.

Het onderzoek benadrukt ook dat 72% van de CIO's toegeeft dat technische schulden een negatieve invloed zullen hebben op de digitale transformatie in 2023. Een groot deel van deze schulden is mogelijk ontstaan ​​tijdens de pandemie, toen organisaties projecten en applicaties overhaast in productie brachten.

De daling van de IaaS-inkomstengroei die de CONTEXT-gegevens de afgelopen kwartalen laten zien, zou daarom het gevolg kunnen zijn van IT-leiders die uitdagingen zoals overprovisioning en lift-and-shift proberen aan te pakken door meer uit hun budgetten te halen of hun huidige investeringen te optimaliseren. De recente stabilisatie van de groei van cloudservices en de vernauwing van de prestaties tussen deze sector en software/licenties, kunnen leiden tot stabielere uitgaven dan de reactieve investeringen die we tijdens de pandemie zagen. Het zou ook kunnen betekenen dat de technische schuld eindelijk onder controle is.

"Als dat het geval is, kunnen we een verdere versnelling van de groei van clouddiensten verwachten, zolang de digitale transformatieprojecten maar aantrekken. Dit is een goed voorteken voor 2023, vooral in combinatie met een cyclische opleving van de IaaS-uitgaven zoals we die in het tweede kwartaal van 2022 zagen", aldus CONTEXT.