Redactie - 19 mei 2023

Voormalig hoofd engineering: ByteDance geeft Chinese overheid verregaande toegang tot data

Het voormalig hoofd engineering van de Amerikaanse tak ByteDance stelt dat de Chinese Communistische Partij verregaande toegang had tot alle data van ByteDance. Het gaat daarbij naar verluid ook om data op Amerikaanse servers. ByteDance ontkent de aantijgingen.

Voormalig hoofd engineering: ByteDance geeft Chinese overheid verregaande toegang tot data image

Dit stelt Yintao 'Roger' Yu in een rechtszaak die hij tegen ByteDance heeft aangespannen in een rechtbank in San Francisco, waarover CNN bericht. Yu stelt onterecht door zijn voormalig werkgever te zijn ontslagen en wil via de rechter een schadevergoeding afdwingen. Daarbij doet hij ook een boekje open over zijn voormalig werkgever.

Toegang tot alle data

Yu meldt in de aanklacht onder meer dat de Chinese Communistische Partij een speciale afdeling had binnen ByteDance. Deze afdeling zou ByteDance in de praktijk monitoren en 'begeleiding' bieden rondom het versterken van communistische kernwaarden. "Het Committee had opperste toegang tot alle bedrijfsdata, zelfs data opgeslagen in de VS", citeert CNN uit de aanklacht.

Het voormalig hoofd engineering stelt dat ByteDance gebruikersdata voor de Chinese Communistische Partij inzichtelijk maakte wat hij omschrijft als een achterdeur. De locatie waar data stonden opgeslagen was hierbij niet relevant. Ook claimt Yu dat hij heeft gezien hoe ByteDance reageerde op verzoeken van de Chinese Communistische Partij voor het delen, onder de aandacht brengen of verwijderen van content. Hij omschrijft zijn voormalig werkgever als een 'bruikbare propagandatool' voor de Chinese leiders.

Grootschalige diefstal van content

Yu stelt in de aanklacht ook dat ByteDance zich op grote schaal schuldig maakt aan de diefstal van content van derden. Zo zou het bedrijf systematisch content van gebruikers van concurrerende platforms stelen, waarbij het voornamelijk gaat om Instagram en Snapchat. Deze content zou ByteDance vervolgens delen op TikTok, zonder hiervoor toestemming te vragen.

Een woordvoerder van ByteDance ontkent de aantijgingen. De woordvoerder stelt dat Yu bij ByteDance betrokken was bij de ontwikkeling van een app genaamd Flipagram. De lancering van deze app zou vanwege business redenen zijn geannuleerd. "We zijn van plan ons fel te verzetten tegen wat zij zien als ongefundeerde claims en aantijgingen in deze aanklacht", zegt de woordvoerder tegen CNN.