Wouter Hoeffnagel - 29 mei 2023

FIOD-actie tegen IPTV-dienst haalt ook sites van diverse bedrijven offline

Een illegale IPTV-dienst is onlangs door de FIOD en het Openbaar Ministerie (OM) offline gehaald. Hierbij zijn per abuis ook de websites en in sommige gevallen ook e-mailadres van diverse kleinere bedrijven uit de lucht gehaald. Dit terwijl de organisaties geen verband houden met de illegale IPTV-dienst.

FIOD-actie tegen IPTV-dienst haalt ook sites van diverse bedrijven offline image

Dit meldt TorrentFreak op basis van eigen onderzoek. De actie was gericht op een TV-dienst via via onder meer belwinkels tegen contante betaling te koop werd aangeboden. Klanten kregen een kastje en konden vervolgens voor ongeveer 10 euro per maand onder meer alle films en series bekijken van Disney+, Netflix, Viaplay, Videoland en ESPN. Ook kregen zij toegang tot ruim 10.000 TV-zenders. De dienst had honderdduizenden abonnees.

1.200 servers offline gehaald

Bij de actie is een inval gedaan in een datacenter in Den Helder, waarbij zo'n 1.200 servers offline zijn gehaald. Door de actie is echter niet alleen de aanbieder van de illegale IPTV-dienst getroffen, maar ook diverse onschuldige bedrijven. Het gaat daarbij om uiteenlopende partijen, variërend van een vakantiepark en kraanverhuurder tot een verkoper van bloembollen en een tandarts. De partijen hebben in alle gevallen - voor zover bekend - geen banden met de IPTV-dienst.

In een reactie meldt een woordvoerder van de FIOD dat de ongerelateerde sites niet getroffen hadden mogen worden. De woordvoerder meldt dat het besluit is genomen om het volledige datacenter offline te halen, nadat uit onderzoek bleek dat het merendeel van het datacenter uit illegale diensten bestond. Het FIOD stelt dat de getroffen bedrijven slachtoffer zijn van het datacenter, dat volgens de woordvoerder illegale activiteiten als hoofdfunctie had.

De FIOD heeft TorrentFreak gevraagd een lijst met getroffen websites op te sturen, die de website inmiddels heeft aangeleverd. Een van de getroffen bedrijven meldt aan TorrentFreak dat de FIOD inmiddels contact heeft opgenomen. Het is echter onduidelijk wanneer de problemen zijn verholpen.

Ook via e-mail onbereikbaar

De problemen zijn voor veel getroffen bedrijven aanzienlijk. Naast de website van de partijen zijn in sommige gevallen ook de e-mailaccounts van bedrijven niet meer bruikbaar. Bedrijven zijn hierdoor lastig bereikbaar voor klanten.

Meer informatie is hier beschikbaar.