Wouter Hoeffnagel - 02 juni 2023

Gartner: Snelle ontwikkeling van AI vraagt veranderingen van managers

De snelle vooruitgang van AI-tools in de financiële functie in de afgelopen tijd maakt het voor CFO's en financiële leiders belangrijker dan ooit om drie kernpijlers van menselijk leiderschap aan te tonen. Het gaat daarbij om aanpassingsvermogen, empathie en authenticiteit.

Gartner: Snelle ontwikkeling van AI vraagt veranderingen van managers image

Dit meldt marktonderzoeker Gartner. "Naarmate AI steeds capabeler wordt en meer werk kan uitvoeren in de financiële functie, rijst onvermijdelijk de vraag of AI menselijke werknemers kan vervangen", zegt Dennis Gannon, vice-president analist in de Gartner Finance-praktijk. "Het beeld dat werkelijk ontstaat wanneer organisaties geavanceerde digitale technologie in praktijk brengen, is veel genuanceerder en moeilijker dan een binair getal of een baan blijft of niet."

Gannon sprak tijdens de openingstoespraak op de Gartner CFO & Finance Executive Conference in National Harbor en beschreef vervolgens de opkomst van een leerlus tussen mens en machine', waarin mensen en machines elk doen waar ze goed in zijn en met elkaar omgaan. met elkaar.

'Mens en machine vullen elkaar aan'

"Technologie zorgt voor struikeldraden en vroegtijdige waarschuwingen, biedt eenvoudige aanbevelingen en verfijnt gegevens, terwijl mensen gegevens interpreteren, problemen en doelen identificeren en complexere beslissingen nemen", aldus Gannon. “Als het goed werkt, vullen mens en machine elkaar aan en maken ze elkaar beter.”

Het grootste obstakel om dingen goed te laten werken is echter dat werknemers het proces verlaten vanwege vermoeidheid met bijna constante verandering, en angst om vervangen te worden door technologie die een wijdverbreid gebrek aan vertrouwen in leiderschap aanwakkert.

Wat werknemers van hun leiders nodig hebben verandert

"De groeiende reikwijdte van wat technologie nu voor ons kan doen, heeft fundamenteel veranderd wat werknemers van hun leiders nodig hebben", aldus Gannon. "Financiële leiders moeten toegang hebben tot menselijke leiderschapsvaardigheden om niet alleen hun eigen teams te begeleiden, maar ook de bredere onderneming in deze omgeving."

Menselijke leiders stimuleren de intentie van werknemers om bij hun huidige werkgever te blijven met 12 procentpunten ten opzichte van de gemiddelde leider, en verbeteren het welzijn en de betrokkenheid van werknemers met respectievelijk 30 en 37 procentpunten.

Drie pijlers van menselijk leiderschap

De drie belangrijkste pijlers van menselijk leiderschap die CFO's en financiële leiders moeten ontwikkelen zijn aanpassingsvermogen, empathie en authenticiteit.

Aanpassingsvermogen

Over het algemeen eisen werknemers nu een meer gepersonaliseerde en flexibele werkervaring. Sinds de COVID-19-pandemie en de grote verschuiving naar werken op afstand en hybride modellen hebben de meeste financiële medewerkers veel meer controle over waar en wanneer ze werken.

"Aanpassingsvermogen is niet alleen wanneer en waar je werkt, het is met wie je werkt en de mate waarin je de hoeveelheid werk kunt beheersen en waar je aan werkt", aldus Gannon. "Van de drie pijlers is dit het gebied waarop financieel leiderschap het beste heeft gepresteerd, en waar hun hand echt wordt gedwongen door de arbeidsmarkt."

Empathie

Gartner definieert empathisch leiderschap als verder gaan dan het uiten van vriendelijkheid, door de tijd te nemen om een weloverwogen begrip van de motivaties en ervaringen van iemand anders te cultiveren, terwijl ze hun eigen vooroordelen achter zich laten.

“Empathisch leiderschap is vooral belangrijk voor CFO's, wiens directe ondergeschikten zich sneller opgebrand voelen dan welke andere functie dan ook. Het zal zelfs nog belangrijker worden naarmate een steeds groter deel van het personeelsbestand bestaat uit Gen Z-medewerkers, die de lat nog hoger leggen voor het soort emotioneel intelligent leiderschap dat ze op de werkplek verwachten”, aldus Gannon.

Authenticiteit

Dit betekent meer dan alleen het delen van persoonlijke gegevens over jezelf. Het vereist leiders die bereid zijn om persoonlijk kwetsbaar te zijn tegenover hun bazen, hun teams en hun collega's.

"Meer dan 50% van de financiële medewerkers vertelt ons dat ze bang zijn om een berekend risico te nemen, omdat ze denken dat het op hen zal terugslaan", aldus Gannon. "Persoonlijk kwetsbaar zijn als leider betekent authentiek zijn over wat je voelt om werknemers te laten zien dat ze zichzelf ook buiten kunnen zetten zonder het gevoel te hebben dat ze daarvoor door het systeem worden gestraft."

Financiële discipline bijbrengen

CFO-prioriteiten hebben de neiging zich te concentreren op onder meer verbeterde controle, betere gegevens, meer verantwoording. Hoewel deze zaken bedoeld zijn om betere financiële discipline te stimuleren, kunnen ze ook vervreemdend werken voor het bredere bedrijf aangezien dit kan worden geïnterpreteerd als een aantasting van innovatie en het creëren van lasten voor andere afdelingen door de financiële afdeling.

"Als het goed wordt gedaan, is de missie om financiële discipline te stimuleren dezelfde als de missie om een menselijke leider te zijn", aldus Gannon. “Door mensen centraal te stellen in je werk, word je niet alleen een effectievere manager van mensen, maar ook een effectievere CFO. Het verbetert uw vermogen om moeilijke economische afwegingen te maken en het beschermen van financiële resultaten voor de hele onderneming.”

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024