Wouter Hoeffnagel - 05 juni 2023

Opbouwen van AI-gestuurde financiële organisatie vraagt om de juiste vaardigheden

Om een AI-gestuurde financiële organisatie voor de toekomst op te bouwen, is een combinatie van technische en zakelijke vaardigheden vereist die veel financiële teams vandaag de dag niet hebben. Hiervoor waarschuwt marktonderzoeker Gartner.

Opbouwen van AI-gestuurde financiële organisatie vraagt om de juiste vaardigheden image

Analisten van Gartner bespraken tijdens de Gartner CFO & Finance Executive de nieuwe AI-gerichte rollen en vaardigheden die financiële leiders in hun teams moeten opnemen, het belang om mensen op de hoogte te houden bij het gebruik van op AI gebaseerde oplossingen en andere best practices op het gebied van AI Conferentie.

Ingrijpende verschuiving

"We zien een ingrijpende verschuiving in de manier waarop financiële teams werken op basis van het steeds snellere gebruik van AI om hen te helpen omgaan met de toegenomen complexiteit van hun dagelijkse activiteiten en productiever te worden", zegt Mark D. McDonald, senior director analist bij Gartner Finance Oefening. “Net als elke ontwrichtende technologie door de geschiedenis heen, zal AI onvermijdelijk sommige rollen en vaardigheden verdringen en vervangen. Maar er zullen ook nieuwe rollen, vaardigheden en kansen ontstaan.

“Toonaangevende financiële teams leren AI-gestuurde tools en oplossingen te positioneren als medewerkers die hen helpen hun werk beter te doen. Het gebruik van AI als medewerker in plaats van vervanging zorgt er ook voor dat financiële leiders de verantwoordelijkheid niet delegeren aan machines die eigendom zouden moeten zijn van een persoon.”

AI effectief benutten

Gartner-analisten verwachten dat financiële en boekhoudkundige teams in de toekomst meer op softwareontwikkelingsorganisaties gaan lijken, en financiële leiders zouden aspecten van deze paradigmaverschuiving in hun teams moeten gaan introduceren. Er zijn drie rollen die in de toekomst een integrale rol gaan spelen in financiële teams:

  • Citizen Data Scientists - Dit zijn huidige financiële en boekhoudkundige medewerkers die basisvaardigheden op het gebied van datawetenschap leren om hen te helpen taken te automatiseren en betere beslissingen te nemen. Citizen Data Scientists beschikken niet de expertise om complexe oplossingen te bouwen die verder gaan dan hun directe werkterrein. Ze hebben hulp nodig bij het bouwen van professionele oplossingen.
  • Center of Excellence – Dit zijn rollen die nieuw zijn voor een organisatie en bestaan uit technische professionals die technisch solide AI-oplossingen kunnen bouwen en onderhouden. Dit zijn onder andere professionele datawetenschappers, software-engineers, data-engineers, statistici en andere niet-traditionele financiële functies. Een expertisecentrum begint vaak met een enkele professionele datawetenschapper en groeit mee met de vraag.
  • Bedrijfsleiderschap - Het bouwen van teams van de toekomst vereist dat leiders de uitdagingen van het introduceren van nieuwe vaardigheden en processen in evenwicht brengen en er tegelijkertijd voor zorgen dat de organisatie de dagelijkse bedrijfsvoering blijft ondersteunen.

De leerlus van mens en machine

Door gebruik te maken van de complementaire sterke punten van mensen en AI-technologie, kunnen financiële teams een samenwerkingspartnerschap opbouwen in een leerlus tussen mens en machine, waarbij elk op elkaar vertrouwt. Deze lus creëert een nieuw werkpatroon dat gebruikmaakt van de kracht van AI zonder mensen uit de vergelijking te verwijderen.

“De lus formaliseert waar elk van hen verantwoordelijk voor is, zodat leiders niet te veel op machines vertrouwen of menselijke verantwoordelijkheden aan machines delegeren. De lus zorgt ervoor dat menselijke feedback en beoordeling centraal blijven staan", zegt McDonald.

"Gebruik AI voor wat het het beste doet: handmatige taken automatiseren", aldus McDonald. “Wees voorzichtig met het toestaan dat machines acties ondernemen op basis van hun eigen advies. Door gebruik te maken van de sterke punten van zowel mensen als hun nieuwe machine-tegenhangers, kunnen organisaties nieuwe niveaus van productiviteit en waarde bereiken zonder grote risico's.”

Klanten van Gartner kunnen meer lezen in 'Use Artificial Intelligence to Supercharge Your Finance Staff'. Niet-klanten kunnen meer leren in het webinar: 'Move Towards an AI-Forward Autonomous Finance Future'.