Witold Kepinski - 07 juni 2023

Connect. Collaborate. Learn. Een terugblik op de AWS Summit Amsterdam 2023

Op 1 juni 2023 vond de AWS Summit plaats in de RAI in Amsterdam. AWS staat voor Amazon Web Services en is het grootste public cloudplatform ter wereld. Het was indrukwekkend om te zien hoeveel interesse er was in dit evenement, aangezien de rijen voor de registratie tot om de hoek reikten. Naar verluidt waren er tussen de 5500 en 6000 bezoekers aanwezig. Enri Peters, AWS Community Builder & Mission Critical Engineer at Schuberg Philis, kijkt met een positieve blik terug op dit event,

Connect. Collaborate. Learn. Een terugblik op de AWS Summit Amsterdam 2023 image

AWS Summit: Een evenement met geweldige sprekers en interactieve sessies

De officiële keynote werd gepresenteerd door niemand minder dan Andy Warfield en Marielle Lindgren van AWS. Tijdens de keynote werden vooral populaire onderwerpen zoals generative AI en data besproken, evenals de Graviton- en Inferentia-chips van Amazon. De Graviton chip is gebaseerd op de ARM-chipset en biedt de mogelijkheid voor kostenbesparing en het optimaliseren van snelheid. De Inferentia-processors kunnen worden gebruikt voor machine learning-toepassingen met een gunstig kostenplaatje.

Als reactie op de groeiende populariteit van generative AI, presenteerde AWS het nieuwe Amazon Bedrock als de meest eenvoudige manier om generative AI-applicaties te bouwen met behulp van foundation models (FM's). Een FM is een voorgeleerd AI-model dat getraind is op een enorme hoeveelheid diverse gegevens, zoals tekst, afbeeldingen, of geluid. Het bevat een diepgaand begrip van deze gegevens en kan worden gebruikt als startpunt voor het genereren van nieuwe content. De kracht van FM's ligt in het feit dat ontwikkelaars ze kunnen gebruiken als basis om nieuwe content te genereren, zonder helemaal opnieuw te hoeven beginnen.

AWS heeft tijdens de keynote ook aangegeven dat ze zich bewust zijn van de gevaren en risico's met betrekking tot privacy problemen bij het gebruik van generative AI. Ze hebben benadrukt dat ze vanaf het allereerste begin rekening houden met dit aspect en het meenemen in hun ontwerpkeuzes tijdens de ontwikkeling van diensten zoals Amazon Bedrock.

In de keynote ruimte vielen de honderden stoelen met koptelefoons meteen op. Het was mooi om te zien hoe de stoelen gedurende de dag op verschillende momenten van richting veranderden, waardoor de ruimte in meerdere delen werd opgesplitst. Dankzij de koptelefoons konden de luisteraars moeiteloos naar de juiste sessies luisteren, zoals de sessie over de event-driven architectuur van PostNL, gepresenteerd door Luc van Donkersgoed, een AWS Serverless Hero, samen met Marcia Villalba, de host van het FooBar Serverless YouTube-kanaal.

De dag bood meer dan 50 sessies en de partner expo was de hele dag geopend. Klanten konden leren van andere bedrijven en hoe zij specifieke problemen en uitdagingen hebben aangepakt. De sessies boden waardevolle inzichten en praktische tips, waardoor klanten geïnspireerd raakten en nieuwe ideeën konden opdoen voor hun eigen bedrijf. Het was een mooie gelegenheid voor interactie en kennisdeling tussen verschillende bedrijven.

Waarom deelnemen aan de Summit

Het bezoeken van een AWS Summit is echt een mooie kans om op de hoogte te blijven van de nieuwste dingen op het gebied van AI, data en andere gave cloud technologieën. De entrée is gratis en er worden allerlei interessante sessies en presentaties gehouden, waar klanten een hoop nuttige kennis en inzichten kunnen opdoen. Ze kunnen nieuwe ideeën opdoen, leren hoe ze die technologieën kunnen gebruiken in hun eigen bedrijf en kunnen luisteren naar experts die er alles van weten.

Er is ook een Partner Expo op de Summit. Daar kunnen bezoekers in contact komen met bedrijven en leveranciers. Ze kunnen praten met experts en de nieuwste producten en oplossingen ontdekken die mogelijk goed passen bij hun eigen behoeften. Het is een geweldige kans om nieuwe contacten te leggen en te kijken of er leuke samenwerkingen mogelijk zijn.

Kortom, de Summit is een gelegenheid voor klanten om bij te blijven, inspiratie op te doen en nieuwe contacten te leggen. Het helpt ze om voorop te blijven lopen in hun branche en hun bedrijf te laten groeien met behulp van de nieuwste technologieën.

Een aantal interessante hoogtepunten

Een van de hoogtepunten van de Summit was de inspirerende keynote van de Efteling, waarin de samenwerking tussen inQdo en de Efteling werd belicht. Ze demonstreerden hoe ze een Data Lake opzetten op AWS en gebruikmaakten van verschillende AWS analytics- en machine learning-diensten, waaronder AWS SageMaker. Met behulp van deze technologieën werden de wachttijden in het pretpark voorspeld. Bezoekers werden via de app aangemoedigd om niet meteen naar de populairste attractie te gaan, maar eerst andere attracties te bezoeken. Dit resulteerde in een betere spreiding van bezoekers gedurende de dag en een verbeterde ervaring voor de gasten. inQdo zelf verwijst naar AWS SageMaker als het "pretpark voor datawetenschappers".

Een ander hoogtepunt van de Summit was de aanwezigheid van Ferrari met 2 F1-simulatoren. Deze simulatoren boden de mogelijkheid om de sensatie van het rijden in een Formule 1-auto na te bootsen. Deelnemers konden plaatsnemen in de simulator en een virtuele race-ervaring beleven, waarbij ze het gevoel hadden dat ze daadwerkelijk op een Formule 1-circuit rijden.

Daarnaast had AWS DeepRacer ook een plek op de Summit. DeepRacer is een autonome raceauto die gebruikmaakt van machine learning en AI. Via een racesimulator kon je racen tegen verschillende getrainde modellen. De scores werden bijgehouden op een dashboard.

En niet geheel onbelangrijk, ook de catering was uitstekend verzorgd met een ontbijt, lunch (sandwiches, wraps, soep, salades), diner (pasta, rijstgerechten) en snacks (kaassnacks, bitterballen, loempias). Voor ieder wat wils.

Sponsors, partners en diverse activiteiten op de expo

Ook was er een hoogtepunt in de vorm van de Partner Expo. De Partner Expo bood veel informatie en ervaringen. Ik heb bijvoorbeeld gesproken met bekende partners waarvan ik dagelijks software gebruik, zoals HashiCorp, GitLab, Okta en Datadog. Er waren verschillende interessante plekken om te verkennen, waaronder:

  • AWS Training booth
  • Startup Loft
  • Innovation Corner
  • Public Sector
  • ExecLeaders Lounge
  • Community Lounge
  • Partner Lounge

Het was geweldig om te zien hoeveel verschillende partners en sponsors aanwezig waren en hun nieuwste technologien presenteerden. Daarnaast heb ik kennisgemaakt met veel nieuwe bedrijven en de visie achter hun software, wat me nieuwe inzichten heeft gegeven in mijn vakgebied. Ik heb zelfs free trials ontvangen, zodat ik kan kijken of ik deze producten ook van toegevoegde waarde zijn voor mijn dagelijkse werkzaamheden en onze klanten.

De positieve sfeer en de nadruk op "Connect. Collaborate. Learn."

Wat ik altijd waardeer aan AWS-evenementen - en ik wil dit graag benadrukken - is de fantastische diversiteit aan aanwezigen. Het is een plek waar professionals uit allerlei achtergronden samenkomen om te leren, te delen en te netwerken. Het draait niet alleen om het verbinden van AWS liefhebbers- en gebruikers, maar juist om het samenbrengen van een breed scala aan mensen. Samenwerken aan innovatieve projecten en voortdurend leren staat centraal.

De rol van de AWS Community en het volgende grote AWS event

De AWS Community speelt een belangrijke rol tijdens deze evenementen. Op de Partner Expo was er een speciale plek genaamd de Community Lounge, waar leden van de AWS Community samenkwamen en ideeën uitwisselden. Het was een populaire ontmoetingsplek waar communityleden elkaar konden ontmoeten en presentaties van bekende community leaders konden volgen.

Ik ben vooral enthousiast over het aankomende AWS Community Day NL 2023-evenement op 20 september. Dit wordt wat mij betreft het volgende grote AWS-evenement in Nederland! Je kunt jezelf gratis (pre)registreren op http://awscommunityday.nl/. Het evenement wordt volledig door de community georganiseerd en is bedoeld voor de community, dus het is helemaal gratis om te bezoeken. Het is een mooie gelegenheid om deel uit te maken van de AWS-community en de nieuwste ontwikkelingen te ontdekken.

Swag, prijzen en leuke activiteiten op de expo

Op de Partner Expo was er genoeg "swag" om te verzamelen. Van stickers en waterflesjes tot knuffels, notitieboekjes en zelfs petten, sokken en t-shirts (ik kan wel even vooruit met mijn kledingcollectie!). Ook waren er handige gadgets zoals all-in-one multi-tools beschikbaar. Daarnaast waren er leuke activiteiten zoals raffles, waarbij je prijzen zoals grote Lego-sets, drones en Echo Dots (slimme speaker) kon winnen. Bij een van de prijsuitreikingen was het zo druk dat de persoon die voor mij stond zijn eigen naam niet kon zien, en ik zei: "Hey, dude, you have won!"

Partner Summit: Ideeën delen en netwerken met bekenden en nieuwe contacten

Een dag voor de Summit, op 31 mei, was er een evenement genaamd de AWS Partner Summit in de RAI in Amsterdam. Als grote fan van AWS wilde ik dit niet missen. De dag begon om 14:30 uur met de registratie en de opening keynotes. Daarna waren er presentaties van belangrijke sprekers en konden klanten en partners, zoals HEMA met Nordcloud (IBM) en Geldmaat met Schuberg Philis, hun succesverhalen delen.

Tijdens de Partner Summit werd ik op de hoogte gebracht van het vernieuwde AWS Partner Portal. Het ziet er veel beter uit en het maakt het voor partners veel gemakkelijker om toegang te krijgen tot bronnen, documentatie en ondersteuning. Het AWS Partner Portal is een online platform waar partners kunnen samenwerken met AWS en allerlei handige tools en informatie kunnen vinden.

Daarnaast waren er experts uit de branche die tips deelden over het besparen van kosten en het verminderen van de ecologische impact bij de overstap naar de cloud. Dit is een belangrijk onderwerp tegenwoordig. Ze gaven praktische adviezen om bedrijven te helpen hun cloudinfrastructuur efficiënter en duurzamer te maken. Het delen van deze kennis helpt partners (en klanten) om bewuste keuzes te maken bij het plannen en implementeren. Op die manier kunnen ze kosten besparen en milieuvriendelijker zijn. Het was ook interessant om te horen dat AWS hun prijzen al meer dan 130 keer heeft verlaagd en dat ze benadrukten hoe cloud technologie kan helpen om kosten te besparen.

De Partner Summit bood een goede gelegenheid om ideeën uit te wisselen met bekende gezichten en nieuwe mensen die ik daar ontmoette. Na afloop was er tijdens de borrel en hapjes volop gelegenheid om te netwerken en waardevolle contacten te leggen.

Andere AWS-events en toekomstige mogelijkheden

De AWS Summit Amsterdam was een geweldig evenement, maar er zijn nog veel meer AWS-events over de hele wereld. In Londen vindt bijvoorbeeld op 7 juni de volgende Summit plaats. Daarnaast is er op 13-14 juni AWS re:Inforce in Anaheim, California, waar je je ook online voor kunt aanmelden en de livestream kunt bekijken. En later dit jaar (van 27 november tot 1 december) vindt re:Invent plaats in Las Vegas, het grootste AWS-event van het jaar. Vergeet ook niet de AWS Innovate Online Conferences en AWSome Days, waar je online kunt deelnemen aan verschillende leeractiviteiten. Kortom, er is genoeg te doen en te ontdekken binnen het AWS-ecosysteem: https://aws.amazon.com/events/.

Afsluiting en vooruitzichten

Mijn dag op de AWS Summit Amsterdam werd afgesloten met een heerlijk AWS Community Leaders Dinner, waar ik de kans kreeg om andere AWS Community-leden te ontmoeten en met hen in gesprek te gaan. Het was een geweldige afsluiting van twee inspirerende dagen vol kennis, connecties en nieuwe inzichten.

Ik kijk met veel enthousiasme terug op de AWS Partner Summit en AWS Summit Amsterdam. Het zijn evenementen waar ik als enorme AWS-enthousiasteling naar uitkijk. De mogelijkheid om deel uit te maken van deze groeiende community en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cloud technologie te ervaren, is een ervaring die ik koester. Ik kan dan ook niet wachten tot het volgende AWS-evenement en de verdere groei van de AWS-community in Nederland.

Door: Enri Peters, AWS Community Builder & Mission Critical Engineer at Schuberg Philis

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024