Witold Kepinski - 08 juni 2023

Catalogus kunstcollectie Theo en Vincent Van Gogh gepubliceerd op online platform

Het Van Gogh Museum publiceert een nieuwe wetenschappelijke catalogus over de omvangrijke kunstverzameling van Theo en Vincent van Gogh. Dit is de eerste catalogus die in een nieuwe, voor iedereen toegankelijke, digitale omgeving wordt gepubliceerd.  

Catalogus kunstcollectie Theo en Vincent Van Gogh gepubliceerd op online platform image

De collectie van Vincent en Theo 

Het Van Gogh Museum beheert naast de artistieke nalatenschap van Vincent van Gogh ook schilderijen, tekeningen en prenten van andere 19de-eeuwse kunstenaars die tussen 1880 en 1890 door Theo en Vincent van Gogh zijn verzameld. De hoogtepunten uit die collectie, zoals Paul Gauguins Zelfportret met portret van Emile Bernard (Les misérables) (1888) of Henri de Toulouse-Lautrecs Een jonge vrouw aan tafel, ‘Poudre de riz’ (1887) zijn dagelijks in het museum te zien. In de online catalogus Contemporaries of Van Gogh 1: Works Collected by Theo and Vincent wordt deze deelcollectie voor het eerst wetenschappelijk ontsloten aan de hand van entries en een diepgravend inleidend essay.

Artistieke context van het werk van Van Gogh 

Van de in totaal ruim 250 werken die Theo en Vincent verzamelden is een selectie gemaakt van 136 werken die uitvoerig worden beschreven. De selectie is gemaakt op basis van het belang van de werken voor zowel de kunstgeschiedenis als voor de broers Van Gogh zelf. Het onderzoek dat ten grondslag ligt aan deze catalogus laat zien hoe de smaak van Vincent en Theo zich ontwikkelde, hoe zij hun gezamenlijke netwerk opbouwden in de kunstwereld van Parijs en hoe zij strategisch nadachten over hun reeds verworven stukken. Binnen het museum zijn de werken van tijdgenoten die de broers bijeen hebben gebracht van vitaal belang, omdat ze het werk van Vincent van Gogh de artistieke context bieden waarin het ontstond.  

Van Gogh Museum Collection Catalogues

Met de catalogus over de collectie van Theo en Vincent wordt een belangrijke stap gezet: deze wordt gepubliceerd in de nieuwe digitale omgeving Van Gogh Museum Collection Catalogues. De onlangs verschenen catalogus van schilderijen en tekeningen van Odilon Redon wordt later ook aan deze website toegevoegd, net als alle bestandscatalogi van schilderijen en tekeningen van Van Gogh, die tot nu alleen in boekvorm zijn verschenen. 

Toegankelijkheid

Het grote voordeel van het online publiceren van een collectiecatalogus is de mogelijkheid om de inhoud aan te vullen met onder andere voortschrijdend inzicht, nieuwe literatuur en tentoonstellingen. De leestools, zoals voetnoten die zichtbaar worden als je er met je muis op klikt en het zijmenu met alle gegevens over het betreffende werk, vergemakkelijken en verrijken de leeservaring. Een ander voordeel is dat online publicaties gratis en toegankelijk beschikbaar zijn voor iedereen, overal ter wereld. 

Auteurs en ontwerpers

De catalogus Contemporaries of Van Gogh 1: Works Collected by Theo and Vincent is geschreven door Joost van der Hoeven, Franka Blok, Nina Reid, Fleur Roos Rosa de Carvalho, Lisa Smit, Renske Suijver en Sara Tas. De bouw van de digitale omgeving, Van Gogh Museum Collection Catalogues, werd verzorgd door Q42 en het ontwerp door DEPT®. 

De online catalogus is in te zien via de website: catalogues.vangoghmuseum.com.