Redactie - 15 juni 2023

Chinese drones vinden weg naar Rusland via tussenhandelaren

Ondanks Europese sancties leveren diverse partijen indirect toch drones aan Rusland, blijkt uit onderzoek van het journalistencollectief Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Ook het in Nederland gevestigd DJI Europe BV is hierbij naar verluid betrokken.

Chinese drones vinden weg naar Rusland via tussenhandelaren image

OCCRP bracht de rol van Kazachstan in kaart in het levering van drones aan Rusland. Drones zijn een van de producten die door sancties ingesteld na de invasie van Oekraïne door Rusland niet meer geleverd mogen worden aan Rusland. De sancties zijn gericht op producten die voor zowel civiele als militaire doeleinden ingezet kunnen worden. Via onder meer Kazachstan blijken de drones in de praktijk echter toch hun weg te vinden naar het land.

'Ook DJI Europe levert indirect drones'

Een voorbeeld is de Chinese drone-leverancier DJI Europe BV, dat in Barendrecht is gevestigd. OCCRP meldt dat het bedrijf licenties verstrekt voor de export van drones aan een onderneming gevestigd in Kazachstan. Deze zou de producten vervolgens doorspelen naar klanten in Rusland.

OCCRP wijst op het in Kazachstan gevestigde bedrijf Aspan Arba, die drones levert aan het in Moskou gevestigde Nebesnaja Mechanika. Die bedrijf is in het Westen ook bekend als Skymec. OCCRP stelt aanwijzigingen te hebben dat bij beide bedrijven twee zakenlieden betrokken zijn: Ilja Golberg uit Rusland en Michail Sapozjnikov uit Kazachstan. Beide zouden aandelen in handen hebben in Nebesnaja Mechanica.

Skymec of Nebesnaja Mechanica koopt volgens OCCRP drones in bij Aspan Arba, die deze drones op zijn beurt levert aan initiatieven die de Russische krijgsmacht ondersteunen. Veel van deze drones zijn volgens het journalistencollectief geproduceerd door het Chinese bedrijf DJI.

'Leveringen in april 2022 gestaakt'

DJI meldt in een verklaring aan OCCRP leveringen aan Rusland en Oekraïne per 26 april 2022 te hebben gestaakt. Ook bevestigt het bedrijf in mei 2022 een samenwerking te zijn aangegaan met Aspan Arba. Begin 2023 is deze samenwerking niet langer verwerkt.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei