Wouter Hoeffnagel - 19 juni 2023

Europees Parlement akkoord met wet rondom duurzaamheid van accu's

Het Europees Parlement is akkoord met een wet rondom accu's en batterijen. De wetgeving moet er onder meer voor zorgen dat gebruikers accu's eenvoudiger kunnen vervangen, wat de levensduur van apparaten vergroot. Ook reguleert de wetgeving de samenstelling en recycling van batterijen.

Europees Parlement akkoord met wet rondom duurzaamheid van accu's image

Het wetsvoorstel is met een grote meerderheid aangenomen door het Europees Parlement. Het voorstel kreeg 587 stemmen voor en negen stemmen tegen, terwijl twintig Parlementsleden zich van de stemming onthielden. Het doel van de wet is het terugdringen van de hoeveelheid afval van accu's en oude apparaten, waarvan de accu in veel gevallen niet vervangen kan worden.

Niet meer vastlijmen

Dit betekent in de praktijk onder meer dat de wetgeving eisen met zich meebrengt rondom de vervangbaarheid van accu's. Zo mogen fabrikanten accu's niet langer vastlijmen en moeten batterijen zonder gereedschap vervangbaar zijn. Het gaat daarbij onder meer om accu's in apparaten als smartphones en laptops.

Daarnaast komen er eisen die de recycling van accu's moeten bevorderen. Zo moeten batterijen acht jaar na invoering van de wetgeving gerecycled materiaal omvatten, waarbij de percentages verschillen per materiaal. Het gaat daarbij om kobalt (16%), lood (85%), lithium (6%), nikkel (6%). Dertien jaar na invoering van de wetgeving worden deze percentages verder opgeschroefd.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024