Wouter Hoeffnagel - 30 juni 2023

CTO's van cruciaal belang voor net zero doelstellingen van bedrijven

Chief technology officers (CTO's) een cruciale rol spelen in het afstemmen van bedrijfsstrategieën op technologie-eisen om duurzaamheidsdoelen te behalen. 84 procent van de CEO's en chief sustainability officers zijn het erover eens dat de CTO de potentie heeft om de grootste aanjager van duurzaamheid in een organisatie te worden.

CTO's van cruciaal belang voor net zero doelstellingen van bedrijven image

Dit blijkt uit The Sustainable CTO, een nieuw onderzoeksrapport van Intel. "Bedrijfsleiders benaderen de onderling verbonden uitdagingen van duurzaamheid en radicale digitale transformatie. Technologie speelt een cruciale rol bij duurzame transformatie", zegt Greg Lavender, senior vice president, chief technology officer en general manager van de Software and Advanced Technology Group bij Intel. "Als de C-suite, inclusief CTO's en CIO's, zich scharen achter een technologie-positieve benadering, kan technologische transformatie ons naar een toekomst leiden die groener, eerlijker en slimmer is."

Tech zero

Leiders op het gebied van informatietechnologie (IT) hebben zowel de wil om de uitdaging aan te gaan als de steun van de rest van de C-suite. 79 procent van de senior IT-leiders kent de ambitie om duurzaamheidsleiders te worden en 82 procent van de CEO's en chief sustainability officers (CSO's) gelooft dat de CTO-rol cruciaal is voor succesvolle duurzaamheidstransities. Dit nieuwe model van CTO is belast met het bereiken van "tech zero", dat wil zeggen het verminderen van de CO2-voetafdruk van de IT-functie van een organisatie. Verder moeten ze ook gebruik maken van technologie als een hefboom voor hun hele organisatie om hun net zero doelen te bereiken, ook wel bekend als "tech positief". Uiteindelijk kunnen deze inspanningen de bedrijfsgroei stimuleren en innovatie versnellen, wat van invloed is op de duurzame transformatie van hun hele organisaties.

Image

Om het initiatief te ondersteunen heeft Intel een adviesraad opgericht die bestaat uit leiders op het gebied van technologie en duurzaamheid uit verschillende sectoren. De raad zal samenwerken om best practices te identificeren om organisaties te helpen bij het bepalen van het beste pad om tech positief te worden.

"De nieuwe rol van de duurzame CTO zal een cruciale rol spelen in de overgang van een organisatie naar net zero, maar CTO's kunnen de uitdagingen waar ze voor komen te staan niet alleen aan", zegt Motti Finkelstein, Intel corporate vice president en digital transformation officer. "We willen CTO's helpen op hun duurzaamheidsreis en de routekaart schetsen voor organisaties om hun duurzaamheidsdoelen te behalen."

'Significante of complete transformatie nodig'

Uit het onderzoek blijkt dat 70 procent van de senior IT-leiders van mening is dat hun organisaties een significante verandering of complete transformatie nodig hebben om net zero bedrijven te worden. Terwijl CTO's deze transformatie moeten stimuleren, verhindert een technisch trilemma hen om deze rol op zich te nemen: een gebrek aan kennis, investeringen en innovatie.

Andere resultaten uit het onderzoek zijn:

  • 82 procent van de senior IT-leiders zegt dat technologie- en duurzaamheidsstrategie steeds meer op elkaar afgestemd moeten worden als hun organisaties net zero willen bereiken en duurzamere bedrijven willen worden.
  • 80 procent van de senior IT-leiders gelooft dat organisaties sterk afhankelijk zijn van technologie en hun CTO's om hun bedrijven duurzamer te maken.
  • 70 procent van de senior IT-leiders gelooft dat hun organisaties niet in staat zullen zijn om net zero te bereiken zonder de steun en actie van hun IT-functies.

CEO's zien duurzaamheid als de belangrijkste groeimotor voor hun organisaties tussen nu en 2030, digitalisering staat op de tweede plaats. 82 procent van de CEO's en CSO's geloven dat de CTO-rol meer invloed heeft op de duurzaamheidstrategie van de organisatie dan voorheen. Het is daarom nu tijd voor CTO's om de rol van de duurzame CTO op zich te nemen en de uitdaging aan te gaan.

Het rapport is hier beschikbaar.

Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024 Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024