Witold Kepinski - 04 juli 2023

Generatieve AI-investeringen Microsoft en Salesforce stimuleren innovatie low-code-platforms

Het tijdperk van digitale transformatie heeft geleid tot de behoefte aan versnelde app-ontwikkeling en intelligente automatisering, wat innovatieve ondernemingen ertoe aanzet om te onderzoeken hoe ze opkomende technologieën in hun bedrijf kunnen gebruiken. Tegen deze achtergrond zijn Microsoft en Salesforce uitgeroepen tot leiders in de low-code-ruimte voor hun integratie van generatieve AI, volgens GlobalData , een toonaangevend data- en analysebedrijf.

Generatieve AI-investeringen Microsoft en Salesforce stimuleren innovatie low-code-platforms image

GlobalData's rapport "Low-Code Platforms: Competitive Landscape Assessment" onthult dat het low-code marktsegment hevig concurrerend is geworden. Microsoft heeft zijn concurrentiepositie versterkt door zijn Power Automate-aanbod te koppelen aan de nieuwe Azure OpenAI-service, terwijl Salesforce de Salesforce Flow/Automation- en Einstein-tools, waaronder Einstein GPT CRM-tools, is blijven consolideren binnen zijn nieuwe Data Cloud-platform.

Charlotte Dunlap, Research Director bij GlobalData, merkt op: “Wereldwijde leveranciers van openbare cloudplatforms zoals Google, Microsoft en Amazon betreden snel de low-code-markt door strategieën te lanceren rond visualisatietools, automatiseringsmogelijkheden en, belangrijker nog, nieuwe generatieve AI-strategieën en -technologieën. Verder zullen opkomende technologieën zoals generatieve AI een belangrijke rol spelen bij DevOps-teams, waarbij de mogelijkheden al zijn geïntegreerd in sommige low-code-, automatiserings- en beveiligingsplatforms.”

Low-code-leveranciers hebben de marktruimte van het applicatieplatform verstoord met een modelgestuurde visuele benadering, waardoor het app-ontwikkelingsproces aanzienlijk is versneld, inclusief de samenwerking tussen zakelijke en IT-belanghebbenden.

Dunlap vervolgt: “Dit wordt bereikt door ontwerptools met hoge productiviteit, AI-geïnjecteerde connectoren naar backend-systemen, meer gebruik van ML-modellen en intelligente automatiseringstechnologieën, die allemaal betrekking hebben op complexe workflows. AI is opgenomen in tal van oplossingen in de low-code-markt, voortbouwend op next best action-modellen om sneller te reageren op event-driven architecturen.”

Opkomende generatieve AI-technologieën zullen basiscodering en scripting helpen elimineren, terwijl de operationele provisioning onder DevOps-teamleden wordt geautomatiseerd.

Dunlap concludeert: “Door deze innovaties te consolideren in low-code platforms en oplossingen, kunnen complexe configuraties worden geabstraheerd die nodig zijn om te reageren op zakelijke gebeurtenissen, waardoor bedrijfsprocessen verder worden geautomatiseerd en de klantervaring wordt verbeterd. Het is niet verwonderlijk dat opkomende technologieën, waaronder procesautomatisering, applicatiebeveiliging en waarneembaarheid - waarvan de ontzagwekkende complexiteit de acceptatie bedreigt - ook worden gekoppeld aan low-code platforms."

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei