Witold Kepinski - 04 juli 2023

Amsterdam is aantrekkelijk voor software bedrijven uit VS

Frontline Growth , een durfkapitaalfonds in de groeifase voor in de VS gevestigde softwarebedrijven die uitbreiden naar Europa, heeft de release aangekondigd van zijn tweede European Expansion Report. De gegevens, die drie tumultueuze jaren na het inaugurele rapport worden gepubliceerd, bevestigen dat zelfs nu de kapitaalmarkten zich terugtrekken en de prestaties worden gemeten aan de hand van wegen naar winstgevendheid, Europa een kritieke groeimarkt blijft voor elk Amerikaans softwarebedrijf dat een wereldwijd toonaangevend bedrijf wil worden. Amsterdam wordt als een zeer aantrekkelijke vestigingsplaats genoemd.

Amsterdam is aantrekkelijk voor software bedrijven uit VS image

In het huidige economische klimaat hebben veel door durfkapitaal gesteunde startups de mentaliteit van 'groei ten koste van alles' losgelaten en zich in plaats daarvan gericht op efficiënte groei en kostenbeheersing. Hoewel een herijking naar fundamentele bedrijfsstatistieken gezond is, heeft het ertoe geleid dat veel Amerikaanse bedrijven hun geografische uitbreidingsplannen hebben stopgezet. Door Europese expansie de prioriteit te geven, zien bedrijven af ​​van het kapitaliseren van een enorme, nieuwe markt - een markt die een derde vertegenwoordigt van alle wereldwijde inkomsten voor openbare softwarebedrijven. Bovendien lopen bedrijven die hun concurrentie in deze regio negeren, gezien de kracht van het huidige Europese technologie-ecosysteem, het risico waardevol marktaandeel te verliezen.

“Als de allesoverheersende boodschap is 'behoud cash en behoud landingsbaan', kan prioriteit geven aan Europese expansie contra-intuïtief lijken. Voor bedrijven met een sterke product-market fit, een bewezen go-to-market-beweging en een vroege vraag vanuit het buitenland, laat ons rapport echter zien waarom dit precies het moment is om uit te breiden, vooral als ze een IPO op het oog hebben. ", zegt Brennan O'Donnell , partner bij Frontline Growth.

Het 2023-rapport van Frontline Growth onthult vier belangrijke expansietrends die de afgelopen jaren zijn ontstaan:

  1. De gevolgen van het uitstellen van de Europese expansie zijn groter dan ooit . Durfkapitaal dat door Europese bedrijven is aangetrokken, is de afgelopen tien jaar vertienvoudigd, tot meer dan $ 90 miljard in 2022. Het aantal bedrijven dat in Europa wordt opgericht ligt nu dicht bij dat van de VS, en de kwaliteit van deze bedrijven is aanzienlijk volwassener geworden. Gecombineerd maken deze factoren Europa tot een zeer concurrerende markt en de beslissing om naar Europa uit te breiden is belangrijker dan ooit.
  2. Europa is goed voor meer dan 40% van de wereldwijde inkomsten voor de best presterende Amerikaanse bedrijven bij de beursgang. Voor toonaangevende bedrijven blijft Europa een enorme bijdrage leveren aan de totale omzet, waarbij het topkwartiel van bedrijven ten minste 28% bereikt en de meest succesvolle softwarebedrijven meer dan 40% - dat is ongeveer $ 80 miljoen ARR voor een doorsnee bedrijf dat naar de beurs gaat Vandaag. Bij de voorbereidingen om naar de beurs te gaan, komen bedrijven met Europese inkomsten naar de beursgang en groeien ze jaar op jaar 5% sneller dan wanneer ze alleen met hun Amerikaanse bedrijf zouden doen.
  3. De volatiliteit van de kapitaalmarkt is een sterke voorspeller van de groeicijfers van Europa. Gedurende 2020 was er, niet verrassend, een expansiedaling toen de pandemie toesloeg, maar in 2021 en 2022 herstelden de niveaus zich snel toen bedrijven probeerden de groei te versnellen en gebruik te maken van een schijnbaar onbeperkte beschikbaarheid van kapitaal. Interessant is dat op engineering gerichte Europese expansies enigszins stabiel blijven, terwijl verkoopgestuurde expansies over het algemeen volatieler zijn en reageren op marktomstandigheden.
  4. Londen, Dublin en Amsterdam zijn steeds dominanter als hoofdkantoorlocaties. Deze drie steden zijn nu goed voor 90% van de eerste kantoorlocaties voor verkoopgestuurde uitbreidingen – een stijging ten opzichte van 57% slechts 10 jaar geleden.

"Internationaal uitbreiden kan ontmoedigend zijn, maar Europa is de afgelopen jaren een belangrijk onderdeel geweest van de groei van Lattice", aldus Jack Altman , CEO van Lattice. “Frontline heeft ons geholpen de Europese markt te begrijpen en de expansie te begeleiden. Ze zijn zonder meer een van de meest behulpzame investeerders waarmee ik ooit heb gewerkt, en hun meest recente rapportgegevens zijn een goudmijn voor CEO's met wereldwijde ambities.”

Het European Expansion Report 2023 van Frontline Growth bevat analyses van meer dan 200 door durfkapitaal gesteunde softwarebedrijven die sinds 2010 naar Europa zijn uitgebreid, en meer dan 300.000 datapunten over het wervingspatroon van deze bedrijven, de selectie van hoofdkantoorlocaties en het aannemen van leidinggevenden. Het rapport biedt ook inzichten van tientallen EMEA General Managers en internationale VP's, en gedetailleerde perspectieven op onderwerpen als timing van uitbreiding, productlokalisatie, go-to-market-strategieën en meer. Ga voor meer informatie of om het rapport gratis te downloaden naar: https://www.frontline.vc/expanding-to-europe/

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024