Jeroen Bordewijk - 05 juli 2023

Een middag brainstormen met Dell Technologies op Zandvoort

De innovaties in IT gaan razendsnel, net als de auto’s op het racecircuit van Zandvoort. De dynamische omgeving in de Noord-Hollandse duinen was dan ook een logische plek om met Dell Technologies te brainstormen over succesvol innoveren. Tegelijk gaf de technologiereus een 'recap' van de aankondigingen op het onlangs gehouden DTW in Las Vegas.

Een middag brainstormen met Dell Technologies op Zandvoort image

In de Dutch Grand Prix Lounge op het circuit van Zandvoort praatte Dell Technologies samen met KIOXIA Group en VMware op dinsdagmiddag 27 juni enkele (grote) eindgebruikers bij over innovaties en belangrijke ontwikkelingen waarover de leverancier eind mei al sprak op Dell Technologies World (DTW). Hoe bouw je een flexibele, slimme en cyberbestendige infrastructuur voor je bedrijfskritische workloads van edge-to-core-to-cloud? Hoe worden organisaties innovatiever en vooral: hoe gebeurt dit allemaal veilig? En komt er onverhoopt toch een cyberaanval, wat is dan nodig om snel te herstellen?

'Security by design'

Na de opening door Lieke Hamers, sinds januari vorig jaar Connected Sustainable Society Lead bij Dell, legde Solutions Architect Robert de Koning nog 's uit dat er voor security geen 'one size fits all' bestaat. “Kies liever voor 'security by design', want iedereen heeft wat anders nodig. Criminelen zoeken naar zwaktes in een infrastructuur en die kunnen overal anders zijn. Dus 'find the gap' en ga uit van 'zero trust'.” Dat het allemaal hard nodig is, bleek wel toen De Koning vroeg wie met z'n netwerk volledig veilig dacht te zijn. Geen van de aanwezigen durfde z'n hand op te steken.

De ogen geopend

Boudewijn Aelbers, Director Presales Benelux bij Dell-technologiepartner VMware, vertelde over artificial intelligence (AI) en had een paar spectaculaire eyeopeners. “Waarom gaat een F1-wagen zo snel?”, vroeg hij retorisch met het geluid van ronkende motoren zachtjes op de achtergrond. “Doordat de remmen zo goed zijn, anders kunnen zulke hoge snelheden nooit verantwoord zijn. Ook AI heeft een rem nodig, want iedereen kent inmiddels de gevaren ervan. Trouwens ook voor het milieu, want AI-systemen vreten energie.”

AI afremmen kan niet meer, bleef Aelbers in de beeldspraak, maar zorg er tenminste voor dat AI is gebaseerd op de waarheid. “Werk alleen met betrouwbare, complete datasets. En gebruik het juiste model, want hoe meer soorten data, hoe meer verschillende soorten modellen we nodig kunnen hebben. Niet voor niets staat naast AI ook multicloud centraal in de manier waarop Dell en VMware als technologiepartners denken over digitalisering. Voor een succesvol AI-gebruik moeten we verschillende datastromen kunnen orkestreren.”

'Centraliseren'

Vervolgens was het woord aan de deelnemers, die naar hartenlust konden brainstormen en best practices uitwisselen. Efficiënter werken en gebruikmaken van innovaties lukt beter met standaarden, klonk het aan een van de rondetafels. Elke afdeling heeft z'n eigen 'oplossinkje' en stapt daar moeilijk vanaf. Er is steeds meer IT, dus de uitdaging is om dingen te centraliseren. Afdelingen zijn met de komst van nieuwe technologieën en toepassingen vooral bang dat ze iets niet meer kunnen. Maar denk liever aan alle mogelijkheden die de technologie ons geeft, zoals staaroperaties in ziekenhuizen die buitengewoon nauwkeurig worden uitgevoerd door robots, en analyses van scans waar meer en meer AI bij komt kijken. De deelnemers, afkomstig uit verschillende segmenten, zaten vol ideeën en praatten honderduit.

Vermaak

Voor het nodige vermaak was er een heuse 'challenge': wie wisselt het snelst een autoband? En om in de sfeer van het racecircuit te blijven kwam TV-presentator en racefanaat Rob Kamphues vertellen over zijn ervaringen in de wereld van de snelle F1-bolides. En passant kreeg het publiek een 'sneak preview' van wat ons in november te wachten staat op VMware Explore, het gerenommeerde jaarlijkse tech event in Barcelona, waar het zal gaan over onder meer cloudtransformaties en het beveiligen, beheren en verbinden van cloud native apps in een veilig netwerk. Hoewel de aankondigingen daar toch vooral een verrassing moesten blijven voor straks aan de Spaanse costa, vond Boudewijn Aelbers.

Bekijk ook het video verslag: Challengers Dell Technologies World recap op Circuit Zandvoort

Door: Jeroen Bordewijk