Salaris speelt belangrijkste rol naar overstap naar nieuwe baan
Het aandeel IT-professionals dat actief naar een nieuwe baan zoekt is gestegen van 1% naar 6%. De redenen hiervoor zijn eveneens veranderd en zijn nu vooral een focus op salaris, inhoud van het werk en werksfeer. Het aantal uniek geplaatste IT-vacatures is met 7% gestegen. Ook zijn IT-freelance opdrachten in opkomst.

Dit blijkt uit de nieuwste IT-arbeidsmarktmonitor van Hello Professionals. Het aantal actief zoekende IT-professionals is sinds een half jaar geleden aanzienlijk gestegen, met een opvallende sprong van 1% naar maar liefst 6%. Tegelijkertijd is de groep niet zoekende IT-professionals relatief stabiel gebleven, momenteel bestaande uit 53% van het totaal. Opvallend is dat de groep latent zoekende IT-professionals met 7% is afgenomen tot 39%. Deze daling suggereert dat sommige professionals hun passieve houding ten opzichte van het zoeken naar nieuwe kansen hebben laten varen en nu actiever op zoek zijn naar verbeterde carrièremogelijkheden.
Verandering in de pullfactoren
Met de toename van het aantal actief zoekende IT-professionals is er een duidelijke verandering zichtbaar in de pullfactoren die mensen in hun zoektocht naar een nieuwe baan motiveren. Een kwartaal geleden was de top drie belangrijkste pullfactoren als volgt: een goede werksfeer, een goed salaris en een vast contract. Met de stijging van het aantal actief zoekende IT-professionals is de top drie echter veranderd, waarbij salaris de belangrijkste pullfactor is geworden.
Naast de verandering in de top 3 van de pullfactoren is er ook een duidelijke trend waarneembaar. Opvallend is dat de CAO, oftewel de secundaire arbeidsvoorwaarden, voorheen altijd onderaan het lijstje stond. Deze is nu gestegen naar de vijfde plaats. Dit kan worden toegeschreven aan de krapte op de arbeidsmarkt en het inflatierecord, waardoor de arbeidsbonden meer invloed hebben gekregen.
Deze ontwikkelingen laten zien dat de prioriteiten van IT-professionals bij het zoeken naar een nieuwe baan aan verandering onderhevig zijn. Terwijl een goede werksfeer altijd als belangrijkste pullfactor werd aangegeven, is er nu veel meer nadruk op een goed salaris. Bovendien winnen secundaire arbeidsvoorwaarden aan belang, wat aangeeft dat professionals meer waarde hechten aan een uitgebreid pakket aan voordelen.
Meer vacatures geplaatst
In tegenstelling tot het voorgaande kwartaal, waarin een dip te zien was in het aantal uniek geplaatste IT-vacatures, heeft deze trend zich niet voortgezet in het tweede kwartaal van 2023. Het aantal uniek geplaatste IT-vacatures is in dit kwartaal gestegen naar 13.344, een indrukwekkende groei van 7%. Met name de functies werkplekbeheerder en systeembeheerder vertonen een opmerkelijke groei, waarbij werkplekbeheerder een stijging van 41% ten opzichte van het vorige kwartaal laat zien en systeembeheerder een groei van 20% ten opzichte van het voorgaande jaar vertoont.
Wanneer we kijken naar de werklocaties van de openstaande IT-vacatures, valt met name in het centrale deel van het land een aanzienlijke stijging op. Het meest opvallend is echter de voortdurende stijging in de provincie Limburg. In slechts één jaar tijd is het aantal vacatures daar gestegen met maar liefst 31%. Met name de vraag naar support engineers is in Limburg met maar liefst 300% toegenomen ten opzichte van vorig jaar.
IT-freelance opdrachten tonen veerkracht
In tegenstelling tot de verwachte daling die we eerder meldden voor het aantal IT-freelance opdrachten, is deze neerwaartse trend niet doorgezet in het derde kwartaal van 2023. De Freelance Markt Index van freelance.nl is gestegen van 92 naar 102. Deze score geeft aan dat het aantal IT-freelance opdrachten naar verwachting zal stijgen in het komende kwartaal in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Deze ontwikkeling geeft aan dat de freelancemarkt in de IT-sector veerkrachtig is en zich blijft aanpassen aan de veranderende behoeften van bedrijven.
De IT-arbeidsmarktmonitor is hier beschikbaar.