Witold Kepinski - 07 juli 2023

Postman API Report 2023 belicht zeven belangrijkste bevindingen

Postman heeft zijn API Report 2023 uitgebracht waarin zeven belangrijkste bevindingen zijn opgesteld. Voor het vijfde jaar is de State of the API 's werelds grootste en meest uitgebreide enquête en rapport over API's. Meer dan 40.000 ontwikkelaars en API-professionals hebben hun mening gegeven over ontwikkelingsprioriteiten, hun API-tools en waar API's volgens hen naartoe gaan.

Postman API Report 2023 belicht zeven belangrijkste bevindingen image

Het rapport van dit jaar is uitgebreid met API-inkomsten genereren en generatieve AI . Tot nu toe hebben ontwikkelaars voornamelijk API's ontworpen voor apps die door mensen worden gebruikt. In de toekomst zal het ontwerpen van API's voor machines steeds belangrijker worden naarmate AI meer ingebed raakt in software-interfaces.

Zeven belangrijkste bevindingen

API's zijn voor de meesten een geldmaker

Bijna tweederde van de respondenten zei dat hun API's inkomsten genereren. Van die respondenten zei 43% dat API's meer dan een kwart van de bedrijfsomzet genereren. In de sectoren financiële dienstverlening en reclame werden de API-inkomsten nauwkeurig gemeten. Het werd beoordeeld als de op één na belangrijkste maatstaf voor het succes van openbare API's, net na gebruik.

Lees over het genereren van inkomsten →

API-prijzen worden steeds belangrijker

Bij de beslissing om al dan niet te integreren met een API, zei 47% van de respondenten dat de prijs een overweging is. Dat is een stijging van 41% in elk van de voorgaande twee jaar. Hoewel andere factoren hoger scoorden dan prijs, kan deze bevinding een weerspiegeling zijn van een meer kostenbewuste API-consument in de nasleep van de economische krimp van de technologie.

Lees over prijzen →

De vooruitzichten voor API-investeringen zijn verbeterd

Tweeënnegentig procent van de wereldwijde respondenten zegt dat investeringen in API's de komende 12 maanden zullen toenemen of gelijk blijven, tegen 89% vorig jaar. Deze stijging kan een weerspiegeling zijn van het gevoel in sommige kringen dat de ergste economische inkrimping van de technologie voorbij is. Tegelijkertijd zeggen minder respondenten dat ze verwachten dit jaar te bezuinigen op investeringen in API's.

Bekijk de vooruitzichten en meer →

De meeste API-professionals gebruiken AI om code te helpen

Zestig procent van de API-professionals zegt generatieve AI te gebruiken in hun werk. Meer dan de helft daarvan gebruikt AI-tools om bugs in hun code te vinden, en meer dan een derde vertrouwt op AI om code te genereren die een computer begrijpt. Op de vraag welk type project ontwikkelaars het komende jaar het meest aanspreekt, was het beste antwoord het bouwen van AI-aangedreven apps, wat door meer dan een derde van de respondenten werd gekozen.

Lees meer over API's en AI →

Aantal API-first leiders stijgt met bijna de helft

Dit jaar definieerde 11% van de respondenten zichzelf als API-first leiders, tegen 8% in elk van de voorgaande twee jaar. Deze elitegroep blinkt uit in bijna elke maatstaf. API-first leiders produceren bijvoorbeeld sneller API's en rapporteren minder fouten. En wanneer een API faalt, kunnen de meeste API-first leiders deze in minder dan een uur herstellen - een prestatie die slechts een minderheid van de respondenten kan evenaren.

Zie waarom API-first ertoe doet →

Wanneer API-ontwikkelaars vertrekken, laten ze een groot gat achter

Software-ingenieurs hebben tot nu toe in 2023 het grootste deel van de technische ontslagen meegemaakt. Wat betekent hun afwezigheid voor bedrijven? Onze bevindingen geven aan dat bedrijven met ongeorganiseerde en slecht gedocumenteerde API's verrassende problemen kunnen ontdekken wanneer ontwikkelaars stoppen. Enquêtes zeiden dat de grootste zorgen verouderde documentatie, zombie-API's en verlies van institutioneel geheugen waren.

Lees de volledige lijst →

API-beveiliging verbetert, maar sommige sectoren hebben werk te doen

De API-beveiliging verbeterde voor de meeste respondenten, met een daling van het aantal incidenten in 2023. Maar sommige sectoren deden het slechter dan andere. Enquêtes zeiden dat maandelijkse incidenten vaker voorkwamen in de automobiel-, onderwijs- en detailhandelsector dan gemiddeld.

Bekijk de belangrijkste zorgen →
BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024