Wouter Hoeffnagel - 13 juli 2023

Bard van Google alsnog beschikbaar in EU

Google maakt zijn generatieve AI Bard beschikbaar in de Europese Unie (EU). Met Bard gaat Google de concurrentie aan met ChatGPT van OpenAI.

Bard van Google alsnog beschikbaar in EU image

De chatbot van Google biedt ondersteuning voor veertig talen. Antwoorden die het geeft op vragen van gebruikers kan Bard indien gewenst hardop voorlezen. Ook kan de chatbot overweg met afbeeldingen.

Europese lancering uitgesteld

Bard is al ongeveer een maand beschikbaar in een flink deel van de wereld. In de EU stelde Google de lancering echter uit met het oog op kritische vragen die de Ierse privacywaakhond over de generatieve AI stelde. De Ierse toezichthouder buigt zich hierover, aangezien het Europese hoofdkantoor van Google in Ierland is gevestigd.

Het is onduidelijk of Google toezeggingen heeft gedaan aan de Ierse toezichthouder. Jack Krawczyk, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Bard, zegt tegen journalisten dat de gesprekken met de Ierse waakhond ook na de lancering van Bard doorgaan.

Over drie maanden rapporteren over voortgang

De Ierse Data Protection Commissioner (DPC) meldt dat Google een aantal wijzigingen heeft doorgevoerd, onder meer met het oog op transparantie en controle. Over drie maanden moet Google rapporteren over de voortgang omtrent Bard.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024