Wouter Hoeffnagel - 19 juli 2023

Gartner: Wereldwijde IaaS-markt met 29,7% gegroeid

De wereldwijde Infrastructure as a Service (IaaS)-markt is met 29,7% gegroeid in 2022 tot een totaal van $120,3 miljard, ten opzichte $92,8 miljard in 2021. Amazon blijft marktleider in de IaaS-markt in 2022, gevolgd door Microsoft, Alibaba, Google en Huawei.

Gartner: Wereldwijde IaaS-markt met 29,7% gegroeid image

"De cloud is geëvolueerd van een techverstoorder naar een businessverstoorder", zegt Sid Nag, VP Analyst bij Gartner. "IaaS stimuleert de groei van software-as-a-service (SaaS) en platform-as-a-service (PaaS) als kopers om meer applicaties aan de cloud toe te voegen en bestaande applicaties te moderniseren."

"IaaS-groei in 2022 was sterker dan verwacht, ondanks een lichte verzwakking in het vierde kwartaal toen klanten zich concentreerden op het optimaal benutten van hun eerder toegezegde capaciteit", meldt Nag. “Dit zal naar verwachting doorgaan tot medio 2023 en is een natuurlijk gevolg van de volwassenheid van de markt. We verwachten een versnelling in 2024, want er is nog ruimte voor veel extra toekomstige groei.”

80% marktaandeel voor vijf grootste spelers

In 2022 waren de vijf grootste IaaS-providers goed voor meer dan 80% van de markt. Amazon bleef de wereldwijde IaaS-markt leiden met een omzet van 48,1 miljard dollar en een marktaandeel van 40% (zie tabel 1).

Microsoft volgt op nummer 2 met een aandeel van 21,5% en bereikte in 2022 meer dan $ 25 miljard aan IaaS public cloud-inkomsten. De software-first-strategie van Microsoft blijft de IaaS-groei ondersteunen, aangezien klanten meer cloudcapaciteit nodig hebben ter ondersteuning van automatisering, geavanceerde analyses en digitale mogelijkheden op de werkplek.

Alibaba goed voor 7,7% van de markt

Alibaba Group bekleedt opnieuw de nummer 3-positie met een marktaandeel van 7,7%, hoewel met een bescheiden groei van 2,4% op jaarbasis. Terwijl Alibaba de IaaS-markt in China blijft leiden, vertraagde het beperkte uitbreidingspotentieel op de wereldmarkten de groei waardoor het recentelijk besloot om zijn Alibaba Cloud-activiteiten af te splitsen in een afzonderlijke entiteit.

Google zag het hoogste groeipercentage van de top vijf IaaS-leveranciers, met een groei van 41% in 2022 tot een omzet van meer dan $ 9 miljard. De toegenomen investeringen van Google in de soevereine cloud en de uitgebreide verkoop- en marketingpartnerprogramma's helpen het bedrijf met het verbreden van zijn klantenbestand en genereren van extra IaaS-inkomsten.

Huawei rondde de top vijf van IaaS-leveranciers af met een marktaandeel van 4,4% en een omzet van 5,2 miljard dollar voor 2022. Sinds de spil in 2020 naar een grotere focus op de cloud, laat Huawei zijn IaaS-inkomsten in China en opkomende markten gestaag groeien.

Generatieve AI stimuleert de cloudmarkt

"Generatieve AI blijft de cloudmarkt stimuleren, vooral omdat hyperscalers aanbiedingen willen ondersteunen die verder gaan dan de bestaande, gedemocratiseerde generatieve AI-oplossingen", aldus Nag. "Naarmate ondernemingen generatieve AI integreren in hun technologieportfolio, ontstaan er nieuwe markten en kansen voor cloud-hyperscalers op het gebied van soevereiniteit, ethiek, privacy en duurzaamheid."

Gartner-klanten kunnen meer lezen in 'Market Share: IT Services, Worldwide, 2022'. Gartner-analisten geven tijdens de Gartner IT Infrastructure, Operations & Cloud Strategies Conference die van 20-21 november in Londen plaatsvindt aanvullende analyses over cloudstrategieën en infrastructuur- en operationele trends.