Wouter Hoeffnagel - 19 juli 2023

Energie Beheer Nederland ondersteunt aardwarmteprocessen met nieuwe tool

Een nieuwe process management tool van Energie Beheer Nederland (EBN) is gerealiseerd met behulp van het enterprise low-code platform van Mendix. De tool zorgt ervoor dat de afdeling Warmtetransitie de aardwarmteprojecten, die een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie, slimmer kan beheren. De process management-oplossing is in slechts drie weken gebouwd en zorgt ervoor dat onder meer geologen, facility engineers, business controllers en asset managers beter en efficiënter kunnen samenwerken.

Energie Beheer Nederland ondersteunt aardwarmteprocessen met nieuwe tool image

EBN is een overheidsorganisatie die zich richt op een betrouwbare en betaalbare energievoorziening en op het creëren van een duurzaam energiesysteem. De energietransitie is een belangrijke focus van de organisatie. Aardwarmte speelt hierbij een essentiële rol. “Zo wordt maar liefst 41 procent van de energie in Nederland gebruikt voor warmte”, vertelt Martin Hoff, CIO van EBN. “Projecten waarbij aardwarmte als productiemiddel voor energie wordt gebruikt, kunnen dus voor een serieuze vermindering van Co2-uitstoot zorgen.”

Informatie over vergunningen en boringen

Om te zorgen dat alle informatie die relevant is voor aardwarmteprojecten beschikbaar is voor de juiste personen en de projecten op de meest efficiënte manier kunnen worden ingericht en beheerd, had de afdeling Warmtetransitie van EBN behoefte aan een tool om hen hierbij te ondersteunen. Hierin moest alle actuele informatie over onder meer vergunningen, boringen, seismisch onderzoek, subsidies, volumes, prijzen en contracten worden samengebracht. Ook was het essentieel dat de oplossing aan zou sluiten bij de behoeften van alle medewerkers in de projectfunnel zoals geologen, reservoir engineers, facility engineers, business controllers, asset managers en marktontwikkelaars.

Hoff: “Alle benodigde data hadden we gelukkig al opgeslagen in gestructureerde applicaties in onze data-architectuur. Deze basisregistratie hebben we in de afgelopen jaren gebouwd op basis van Mendix low-code technologie en is een strategische asset voor onze organisatie. Zo kunnen we interne en externe partijen zoals het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, snel voorzien van data en analyses die nodig zijn voor effectieve besluitvorming in de energietransitie.”

Alle benodigde bronsystemen gekoppeld

Dankzij eerdere ervaringen met Mendix in de afgelopen jaren koos EBN voor het low-code platform voor het bouwen van de process management-oplossing. Mendix-partners Valcon en Magnus ondersteunden EBN hierbij. Samen met collega’s van de afdeling Warmtetransitie is gekeken naar wat er precies nodig was en is in verschillende sprints in drie weken een applicatie gebouwd. Hierbij zijn ook alle benodigde bronsystemen gekoppeld zodat men altijd werkt met de meest recente data.

“Met de nieuwe tool hebben onze collega’s nu een tool die perfect aansluit bij de praktijk en is er volledig inzicht in alle aardwarmteprojecten”, zegt Hoff. “Dit koop je simpelweg niet kant-en-klaar, zeker niet met de juiste koppelingen. Het sterke van Mendix low-code is dat je snel een brug kunt slaan tussen verschillende rollen en functies in ketenprocessen. Zo weten we zeker dat deze oplossing ons op de meest effectieve en slimme manier ondersteunt bij de transitie naar aardwarmte.”

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024