Wouter Hoeffnagel - 20 juli 2023

Wageningen wijst energietoeslag nauwkeuriger toe met datagedreven aanpak

Voor een nauwkeurige toekenning van de energietoeslag maakt gemeente Wageningen gebruik van geografische informatie om te bepalen welke huishoudens recht hebben op de toeslag. De gemeente besloot hiertoe omdat informatie over de hoogte van het inkomen ontoereikend bleek voor een rechtvaardige verdeling van de toeslag. Met het nieuwe model worden woningkenmerken in een geografisch informatiesysteem, gebaseerd op ArcGIS Pro, vastgelegd en gekoppeld aan informatie uit een formulier waarin inwoners aanvullende gegevens invullen. Hiermee wordt automatisch een eerste beoordeling over de toewijzing van de energietoeslag gemaakt.

Wageningen wijst energietoeslag nauwkeuriger toe met datagedreven aanpak image

Bij de nieuwe verdeling wordt onder meer gekeken naar het energielabel van de woning, het bouwjaar en het woningtype. Omdat zo’n veertig procent van de energielabels niet bekend was bij de gemeente kende het aan deze woningen een verwacht label toe, gebaseerd op het bouwjaar en het woningtype. Op basis van de woonsituatie komt de helft van Wageningen in aanmerking voor de regeling. Het overgrote deel van de aanvragen kan naar verwachting worden beoordeeld via het formulier, wat de gemeente veel maatwerk scheelt.

'Enorm waardevol'

Guido van Vulpen, wethouder bij gemeente Wageningen: “De informatie die we uit het GIS-systeem halen is enorm waardevol. Op de plekken waar de regeling gebruikt wordt, kunnen we weer in gesprek gaan met inwoners om te kijken wat we nog meer kunnen doen. Je moet wel lef durven tonen om de organisatie zo op zijn kop te zetten; het vraagt best wel wat inspanning van de medewerkers, maar het is heel mooi om te zien hoe zo’n systeem kan bijdragen aan sociale verbeteringen.”

De gemeente wil het GIS-systeem ook gaan gebruiken om bij te houden door wie en waar de regeling uiteindelijk gebruikt wordt. Van Vulpen: “Ik denk ook dat dit kan gaan helpen bij de aanpak van energie-armoede de komende jaren. Dit probleem tackelen en zorgen dat je een sociaal gezond klimaat kunt waarborgen doe je op basis van data. Dat is de daadwerkelijke situatie waarin mensen leven, in tegenstelling tot alleen het inkomen.”

Marco ‘t Hoen, accountmanager bij Esri Nederland: “Hoewel gemeenten over grote hoeveelheden data beschikken is het niet altijd eenvoudig om daadwerkelijk datagedreven te werken. De toepassing bij gemeente Wageningen, waarbij deze informatie inzichtelijk wordt gemaakt en gekoppeld aan een ArcGIS Survey 123-formulier is hier echter een mooi voorbeeld van. Het draagt bij aan efficiënte informatievoorziening en de afhandeling van een toeslag die voor veel huishoudens grote prioriteit heeft. Daarmee neemt het een hoop werk weg bij de gemeente en helpt het om de toeslagen op de plaatsen te krijgen waar dit het hardste nodig is.”

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 SLTN Vierkant
SentinelOne BN BW 11-09 tm 18-09-2023