Wouter Hoeffnagel - 27 juli 2023

EU start officieel onderzoek naar bundelen Teams en Office door Microsoft

De Europese Commissie start een officieel onderzoek naar het bundelen van Teams met Office door Microsoft. Het Amerikaanse techbedrijf schendt hiermee mogelijk Europese concurrentieregels.

EU start officieel onderzoek naar bundelen Teams en Office door Microsoft image

Het bundelen van Teams met Office zou ertoe leiden dat klanten sneller geneigd zijn Teams te gebruiken voor chats en videovergaderingen. Concurrenten als Slack en Zoom worden hierdoor mogelijk benadeeld, redeneert de Europese Commissie.

Klacht van Slack

Aanleiding voor het onderzoek is een klacht die Slack drie jaar geleden indiende tegen Microsoft bij de Europese Commissie. Het verzocht de commissie toen een onderzoek te starten naar de werkwijze van het Amerikaanse bedrijf. Eerder voerde de Europese Commissie al een verkennend onderzoek uit. Het onderzoek dat nu is aangekondigd is een vervolg hierop.

Microsoft deed eerder toezeggingen aan de Europese Commissie. Zo verplicht het bedrijf Office-gebruikers niet langer automatisch ook Teams te installeren. Bronnen meldden echter toen al aan de Financial Times dat deze toezeggingen onvoldoende waren om de zorgen van de Europese Commissie weg te nemen.

Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024