Wouter Hoeffnagel - 29 juli 2023

IDC: Krimp op smartphonemarkt neemt af

Wereldwijd zijn in het tweede kwartaal van 2023 zo'n 7,8% minder smartphone verscheept dan in dezelfde periode een jaar eerder. In absolute aantallen gaat het om 265,3 miljoen stuks. Wel vertraagt het tempo waarmee de smartphonemarkt krimpt.

IDC: Krimp op smartphonemarkt neemt af image

Dit blijkt uit voorlopige gegevens van de International Data Corporation (IDC) Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker. Het gaat om het achtste achtereenvolgende kwartaal van krimp, waarbij de markt worstelt een zwakke vraag, inflatie, macro-economische onzekerheden en overtollige voorraden. Het tempo van de daling vertraagt echter in vergelijking met voorgaande kwartalen, meldt de marktonderzoeker.

'Overtollige voorraad is tegen derde kwartaal weggewerkt'

"Het goede nieuws is dat de voorraadniveaus verbeteren en de laatste marktberichten suggereren dat tegen het derde kwartaal de overtollige voorraad van afgewerkte apparaten en componenten zou moeten verdwijnen", zegt Nabila Popal, onderzoeksdirecteur bij IDC's Mobility and Consumer Device Trackers.

"Naarmate de voorraadniveaus normaliseren, horen we eindelijk optimisme van de belangrijkste OEM's en toeleveringsketens en verwachten we dat de markt tegen het einde van het jaar en in 2024 weer zal groeien. Nu de markt weer aantrekt, is dit ook een kans voor leveranciers om marktaandeel winnen. IDC verwacht een verschuiving in de ranglijst van leveranciers aan de onderkant van de stapel, zoals we dit kwartaal al zien gebeuren nu Transsion voor het eerst in de top 5 komt."

Markt krimpt in alle regio's

China zag in 2Q23 een jaar-op-jaar daling van 2,1% na vijf kwartalen van significante dubbelcijferige krimp. Hoewel dit beter is dan de afgelopen kwartalen, blijven het consumentenvertrouwen en de bestedingen laag. Zelfs het langverwachte 618 online shopping festival in juni, dat naar verwachting de verkoop in China zou stimuleren, zag een jaar-op-jaar daling van 6,5% in de verkoop van smartphones.

De andere grote regio's, waaronder Aziƫ/Pacific (exclusief Japan en China), de Verenigde Staten en Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA), zagen ook de verzendingen dalen met respectievelijk 5,9%, 19,1% en 3,1% in 2Q23.

'Kansen in de tweede helft van het jaar'

"Hoewel de eerste helft van het jaar de markt voor veel uitdagingen heeft gesteld, geloven we dat er in de tweede helft van het jaar nog genoeg kansen liggen", zegt Anthony Scarsella, onderzoeksdirecteur, Mobile Phones bij IDC. "De markt voor opvouwbare devices blijft opwindend voor consumenten, en de komst van nieuwe modellen en nieuwe leveranciers die aan de race deelnemen zal zich hopelijk vertalen in een bredere acceptatie en lagere prijzen. Bovendien verwachten we dat de opvouwbare markt in 2023 met bijna 50% zal groeien, terwijl de totale markt blijft laag."

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024