Wouter Hoeffnagel - 20 augustus 2023

IDC: Investeringen in kwantumcomputing stijgen komende jaren hard

De investeringen in kwantumcomputing stijgen in een hoog tempo. Waar in 2022 nog 1,1 miljard dollar in de technologie is geïnvesteerd, loopt dit bedrag in 2027 op tot 7,6 miljard dollar. De investeringen stijgen hiermee met een vijfjarig samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 48,1%.

IDC: Investeringen in kwantumcomputing stijgen komende jaren hard image

Dit voorspelt marktonderzoek International Data Corporation (IDC), dat voor de tweede maal een prognose uitbrengt voor de wereldwijde markt voor kwantumcomputing. De nieuwe voorspelling is aanzienlijk lager dan de vorige kwantumcomputingprognose van IDC, die in 2021 is gepubliceerd. In de tussentijd zijn de klantuitgaven voor kwantumcomputing negatief beïnvloed door verschillende factoren. Denk daarbij aan een trager dan verwachte ontwikkeling van kwantumhardware wat de potentiële return on investment schaadt, de opkomst van andere technologieën zoals generatieve AI die naar verwachting op korte termijn meer waarde zullen bieden voor eindgebruikers, en een reeks macro-economische factoren zoals hogere rente- en inflatiecijfers en het vooruitzicht van een economische recessie.

Hardwareontwikkeling kan groei versnellen

IDC verwacht dat de markt voor kwantumcomputing een tragere groei blijft doormaken totdat een grote ontwikkeling van kwantumhardware wordt aangekondigd die tot een kwantumvoordeel leidt. Tot die tijd wordt het grootste deel van de groei gedreven door de rijping van kwantumcomputing-as-a-service-infrastructuur en -platforms en de groei van prestatie-intensieve computerworkloads die geschikt zijn voor kwantumtechnologie.

IDC verwacht ook dat investeringen in de kwantumcomputingmarkt groeien met een CAGR van 11,5% over de prognoseperiode 2023-2027, tot bijna 16,4 miljard dollar tegen het einde van 2027. Dit omvat investeringen door publieke en privaat gefinancierde instellingen, R&D-uitgaven van leveranciers van technologie en services, en externe financiering vanuit venture capitalists en private equity-firma's. Van bijzonder belang noemt IDC de groeiende belangstelling voor kwantumcomputing door wereldwijde overheidsinstanties, die veertien kwantuminitiatieven (opgezet vanuit dertien landen plus de Europese Unie) aankondigen. Het gaat om meerjarige initiatieven die miljarden dollars opleveren voor onderzoek naar kwantumcomputing.

De miljarden dollars die worden toegewezen aan het onderzoek naar en de ontwikkeling van kwantumcomputing hebben geleid tot recente vorderingen op het gebied van kwantumcomputinghardware en -software, evenals nieuwe technieken voor het beperken en onderdrukken van fouten. Deze vorderingen voeden de speculatie dat het behalen van een kwantumvoordeel op korte termijn mogelijk kan zijn met behulp van de huidige zogeheten 'noisy intermediate-scale quantum'-systemen (NISQ). Op de lange termijn leiden deze investeringen naar verwachting tot de levering van grootschalige kwantumsystemen die in staat zijn om een aantal van de meest complexe problemen op te lossen die de hedendaagse wetenschappers en ingenieurs uitdagen, waardoor de uitgaven van klanten tegen het einde van de prognoseperiode sterk zullen stijgen.

'2022 was een bewogen jaar'

IDC ziet 2022 als een bewogen jaar in de kwantumcomputing-industrie. Strategische benaderingen die werden geïmplementeerd om op korte termijn kwantumvoordeel te bereiken met behulp van NISQ-systemen, werden meer gedefinieerd toen leveranciers kwantumcomputing-roadmaps publiceerden met de nadruk op methoden voor het verbeteren van qubit-schaling, evenals nieuwe technieken voor foutbeperking en -onderdrukking. Om de toegankelijkheid en bruikbaarheid van kwantumsystemen te verbeteren, werden voorheen ontoegankelijke kwantummodaliteiten toegankelijk voor experimenten door eindgebruikers. Andere leveranciers van kwantumhardware kondigden juist partnerships aan voor on-premises kwantumimplementaties en leveranciers van kwantumsoftware boden frictieloze software aan voor niet-kwantumspecialisten. Ook kondigden leveranciers van kwantumhardware en -software de verwachte lancering aan van nieuwe wetenschappelijke acceleratorplatforms die zullen helpen bij de integratie van kwantum, AI en HPC.

"Er is veel hype geweest rond kwantumcomputing en wanneer kwantumcomputing een kwantumvoordeel kan opleveren, voor welke use cases en wanneer", zegt Heather West, Ph.D., onderzoeksmanager, onderzoeksmanager binnen IDC's Enterprise Infrastructure Practice . "De kwantumcomputersystemen van vandaag zijn misschien alleen geschikt voor kleinschalige experimenten, maar de vooruitgang gaat in de loop van de tijd als een trein. Organisaties moeten er niet van worden weerhouden om nu in kwantuminitiatieven te investeren om in de toekomst kwantumklaar te zijn."

Het rapport 'IDC's Worldwide Quantum Computing Forecast: 2023-2027: Surfing the Next Wave of Quantum Innovation' (IDC #US49198322) biedt een wereldwijde marktprognose voor een samengesteld beeld van klantuitgaven voor kwantumcomputing (hardware, software, cloud en andere diensten) voor de periode 2023-2027. Als onderdeel van deze prognose kijkt IDC onder meer naar kwantumcomputing as a Service, biedt een marktoverzicht inclusief trends in investeringen in kwantumcomputing evenals drijfveren en uitdagingen voor leveranciers van kwantumcomputing en cloudserviceproviders. Meer informatie is hier beschikbaar.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei