Wouter Hoeffnagel - 24 augustus 2023

Registries luiden noodklok over VN-voorstel rondom internetbeheer

De registries ICANN, APNIC en ARIN uiten hun zorgen om een plan van de Verenigde Naties (VN) rondom governance over internet. Zij vrezen dat de inbreng van de tech-gemeenschap door het plan verdwijnt, terwijl dit bij de ontwikkeling van het internet juist een grote rol speelde.

Registries luiden noodklok over VN-voorstel rondom internetbeheer image

Concreet gaat het om het Global Digital Compact-plan van de VN. Hierin wil de VN vastleggen hoe we kunnen zeker stellen dat het internet ook in de toekomst open, vrij en veilig blijft. Het wil hierbij zowel het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties als overheden betrekken.

'Technische gemeenschap ontbreekt'

ICANN, APNIC en ARIN stellen echter dat een vierde belangrijke partij ontbreekt: de technische gemeenschap. Het wijst hierbij onder meer op een rapport van de Working Group on Internet Governance (WGIG) uit 2005, waaruit blijkt dat het succes van het internet het resultaat is van een multistakeholder model van internet governance.

In een blogpost schrijven de partijen: "Een van de essentiële componenten van dat model die in deze documenten worden geïdentificeerd, is de technische gemeenschap – een groep organisaties en geassocieerde belangengemeenschappen die specifieke cruciale rollen vervullen met betrekking tot het dagelijkse technische functioneren van het internet. Gezamenlijk deelt de technische gemeenschap de verplichting om internetbronnen te beheren, zoals de ontwikkeling van protocollen, het beheer van unieke identificatiegegevens, kerninfrastructuurcomponenten en andere, wat resulteert in een stabiele, betrouwbare en veerkrachtige werking ervan."

'Stap terug'

"Als deelnemers aan de technische gemeenschap willen we het bewustzijn vergroten van deze ontwikkeling en de poging ervan om het multistakeholdermodel van internetbeheer te veranderen. De verklaring over de European Dialogue on Internet Governance (EuroDIG) van de VN-Techgezant is een belangrijke stap terug ten opzichte van de afspraken die zijn gemaakt bij WSIS, de WSIS Tunis Agenda en het WSIS+10 Review Outcome Document", aldus de partijen.

"De technische gemeenschap maakt geen deel uit van het maatschappelijk middenveld en is dat ook nooit geweest; het wordt algemeen erkend in het WSIS-proces, waarin de rollen en functies zijn gedefinieerd van elke stakeholder die betrokken is bij de ontwikkeling van het internet."

Meer informatie is hier beschikbaar.