Redactie - 29 augustus 2023

Duitsland zet in op AI-onderzoek met investering van miljard euro

De Duitse overheid gaat haar investeringen in onderzoek naar kunstmatige intelligentie (AI) verdubbelen tot 1 miljard euro. De Duitse minister van Onderwijs en Onderzoek Bettina Stark-Watzinger noemt AI een belangrijke technologie die kansen biedt voor onder meer wetenschap, groei en concurrentie.

Duitsland zet in op AI-onderzoek met investering van miljard euro image

Duitsland lijkt ook motivatie te halen uit de huidige wereldwijde race voor AI. De minister meldt dat de ‘technologische soevereiniteit van AI’ voor Europa verzekerd moet worden en dat Duitsland en de EU een leiderspositie moeten innemen.

Met zijn miljard euro aan investeringen staat Duitsland nu op gelijke hoogte met de Europese Commissie zelf. Die heeft eerder ook een miljard euro aan fondsen toegewezen voor AI-onderzoek. Via publiek-private samenwerkingen en verschillende Europese landen zou daar nog twintig miljard bij moeten komen. Onze regio loopt daarmee wel achter op de Verenigde Staten, waar de overheid en bedrijven zo’n 43 miljard euro in onderzoek steken. Voor China zijn alleen privé-investeringen gekend, en die liggen op 12 miljard euro.

In samenwerking met Data News

Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Netgear banner liggend start week 14