Redactie - 31 augustus 2023

Duits-Russische man opgepakt voor levering drone onderdelen aan Rusland

Een Duits-Russische man is opgepakt voor de levering van drone onderdelen aan Rusland. Waldemar W, een leidinggevende van het bedrijf Weicom Components uit Saarbrücken, werd gearresteerd wegens steun aan de Russische productie van Orlan-10 drones, die worden ingezet in de oorlog tegen Oekraïne.

Duits-Russische man opgepakt voor levering drone onderdelen aan Rusland image

Het leveren van drone onderdelen is in strijd met Europese sancties. Volgens het Duitse Openbare ministerie heeft de verdachte, die het staatsburgerschap heeft van Duitsland en de Russische Federatie, herhaaldelijk de wet op de buitenlandse handel overtreden, waarbij hij de sancties die de EU tegen Rusland heeft opgelegd, omzeilt.

In totaal heeft de verdachte gedurende deze periode minstens 26 transacties uitgevoerd voor de verkoop van componenten aan Rusland.

Om de sancties te omzeilen maakte de man gebruik van twee bedrijven waarin hij als directeur werkte. Eerst kocht hij namens deze bedrijven elektronische componenten en exporteerde deze vervolgens naar Rusland. “Tegelijkertijd vond de export aanvankelijk plaats naar twee fictieve civiele bedrijven in Rusland. In overleg met de verdachte hebben zij de overdracht aan de fabrikant van militair materieel georganiseerd”, aldus het parket in een verklaring.

Naar verluidt blijven westerse (drone) fabrikanten via tussenpersonen Rusland voorzien van onderdelen voor de Orlan-10 gevechtsdrones.

Nederland

In Nederland wordt ook opgetreden tegen sanctieovertredingen. De Fiscale Opsporingsdienst (FIOD) verdenkt IT-groothandel Ixus Trade uit Moerdijk ervan exportbeperkingen naar Rusland te omzeilen. Het bedrijf zou computeronderdelen leveren aan het land die voor zowel civiele als militaire doeleinden ingezet kunnen worden. De Financial Times meldt dat de eigenaar van Ixus Trade, de in de Sovjet-Unie geboren Konstantin T., is aangehouden. De FIOD bevestigt dat een 41-jarige man uit Etten-Leur is aangehouden op verdenking van het omzeilen van de sanctiewetgeving tegen Rusland.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024