Witold Kepinski - 03 september 2023

Alexander Zwart wordt Chief Innovation and Technology Officer Rabobank

Per 1 december start Alexander Zwart als Chief Innovation and Technology Officer (CITO) bij de Rabobank. Hij zal voor een periode van vier jaar verantwoordelijk zijn als lid van de groepsdirectie voor Technology, Data and Analytics, Digital Transformation en Innovation bij Rabobank en volgt in deze rol Bart Leurs op. De benoeming is afhankelijk van een positieve uitkomst van de toetsing door de toezichthouders.

Alexander Zwart wordt Chief Innovation and Technology Officer Rabobank image

De carrière van Alexander Zwart begon met een traineeship bij Coca-Cola in 1997, nadat hij datzelfde jaar zijn Master Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam had behaald. In 2001 stapte hij over naar energieleverancier Nuon waar hij deel uitmaakte van een business development team dat een energiebedrijf in België en Duitsland oprichtte. In 2008 trad Zwart in dienst bij de Rabobank als Hoofd Cash Management Operations. Daarna was hij als Tribe Lead verantwoordelijk voor de digitale klantplatformen van de bank en gaf hij mede leiding aan de implementatie van Agile werken. In zijn huidige functie is hij verantwoordelijk voor de tech-afdelingen van Rabobank Retail Nederland.

Namens de raad van commissarissen van de Rabobank laat voorzitter Marjan Trompetter weten zeer verheugd te zijn met deze benoeming: "Alexander heeft een lange geschiedenis bij Rabobank en is uitermate goed bekend met de kern van de technologie en digitalisering van Rabobank. Hij heeft laten zien dat hij zeer complexe veranderingen binnen de bank kan doorvoeren, iets wat je niet kunt bereiken zonder echt contact te maken met mensen en sterke teams op te bouwen. En in navolging van Els Kamphof ben ik verheugd nog een getalenteerde Rabobank directeur te zien toetreden tot onze groepsdirectie."

De komst van Zwart markeert ook het vertrek van Bart Leurs, die heeft besloten de bank na 7 jaar te verlaten. Marjan Trompetter: "Bart kwam in 2016 bij Rabobank als Hoofd Fintech en Innovation en trad het jaar daarop toe tot de groepsdirectie als onze Digital Transformation Officer. Vanaf 2021 werd Bart als CITO verantwoordelijk voor Technology, Data, and Innovation. Bart heeft bijgedragen aan de strategie van de bank door de digitale transformatie te versnellen en de bank te begeleiden naar een Agile manier van werken. In zijn laatste functie was Bart sterk gericht op de stabiliteit en IT-veiligheid van de bank en haar technologieplatformen. Hij heeft ook veel aandacht en nadruk gelegd op cyberrisico's, datakwaliteit en de aantrekkelijkheid van Rabobank als tech-werkgever. Mede door deze inspanningen is Rabobank door Computable erkend als de #1 tech-werkgever van de niet-tech bedrijven in Nederland."

Stefaan Decraene: "Bart heeft ook een omgeving gecreëerd waarin collega's impactvolle innovaties voor de bank konden genereren, zoals Peaks, Surepay, Fundr en Acorn. We danken Bart voor zijn steun aan onze missie Growing a Better World Together en zijn waardevolle bijdrage aan de groepsdirectie en kijken ernaar uit om nog nauwer met Alexander samen te werken in de groepsdirectie."

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024