Wouter Hoeffnagel - 09 september 2023

Canalys: Europese smartphonemarkt groeit in 2024 na krimp dit jaar

Het aantal smartphoneverzendingen in Europa (exclusief Rusland) stijgt in 2024 met 7% tot 132 miljoen. Een aanstormende vernieuwingscyclus en afnemende economische druk stimuleren de volumegroei in Europa. Tegelijkertijd blijft de rest van 2023 een uitdaging voor smartphonefabrikanten. De markt krimpt dit jaar met 13%, wat vooral te wijten is aan de langere levensduur van apparaten en aankoopcycli, de toegenomen druk van tweedehandsmarkten en de hoge voorraadniveaus in de kanalen in de regio.

Canalys: Europese smartphonemarkt groeit in 2024 na krimp dit jaar image

Dit voorspelt marktonderzoeker Canalys. “De omstandigheden blijven moeilijk voor de Europese smartphonemarkt, maar de dalende inflatie en de verbeterende voorraadniveaus leiden tot optimisme", zegt Runar Bjørhovde, analist bij Canalys. “Nu de daling van de vraag zich stabiliseert en de voorraadniveaus van kanalen verbeteren, keert de marktgroei in 2024 terug. Midden- en Oost-Europa, Italië, Spanje en Portugal bieden de grootste kansen op korte termijn voor ambitieuze smartphoneleveranciers vanwege kortere verversingscycli en het feit dat het kanaal positief is over nieuwe proposities en de verkoop van smartphones van opkomende merken. Markten die neigen naar het segment van meer dan $800, zoals Duitsland, Frankrijk en de Scandinavische landen, beginnen in de tweede helft van 2024 te groeien naarmate de economische druk afneemt. Hoewel deze markten in het tweede kwartaal de grootste dalingen kenden, zal hun substantiële geïnstalleerde basis zorgen voor een heropleving van het aantal leveringen naarmate apparaten het einde van hun levenscyclus bereiken en vernieuwd moeten worden. We anticiperen op het herstel tijdens het winkelvakantieseizoen in 2024.”

Meer kansen in lagere prijsklassen

“Aangezien de concurrentie aan de bovenkant intens is en wordt gedomineerd door Apple en Samsung, moeten andere ambitieuze leveranciers zich op verschillende segmenten richten om hun aanwezigheid te vestigen”, aldus Bjørhovde. “Er zijn mogelijkheden ontstaan in de prijsklasse onder de $200, omdat Samsung hier geen prioriteit meer aan heeft gegeven en veel andere leveranciers het prijssegment verlaten omdat ze worstelen met de winstgevendheid. Er is vraag in dit segment in de hele regio. Er is echter slechts ruimte voor twee of drie succesvolle leveranciers, omdat het segment schaalvoordelen en nauwe samenwerking met het kanaal vereist om te kunnen slagen.”

“Verschillende leveranciers vergroten ook hun bereik voor eindgebruikers, waardoor hun positie wordt versterkt voor wanneer de groei terugkeert”, aldus Bjørhovde. “Samsung en Google investeren bijvoorbeeld verder in het B2B-segment, met als doel het evenaren van het Distributor Partner Program van Apple dat zich via distributiekanalen op het MKB richt. Motorola geeft daarentegen prioriteit aan groei in het consumentensegment en investeert in marketingontwikkelingsfondsen voor het kanaal. Het leverancierslandschap in Europa krimpt. Om te slagen hebben leveranciers sterke omnichannel-verkoopondersteuning over een breed kanaal nodig. Dit moet worden gecombineerd met portfolio's die qua prijs en specificaties voldoen aan de lokale eisen.”

“De langetermijnvooruitzichten van de markt zijn gematigde cyclische groei, wat de huidige verdienmodellen voor leveranciers en het kanaal op de proef zal stellen”, aldus Bjørhovde. “Een langere levensduur van apparaten, strengere regelgeving gericht op het terugdringen van de aantallen nieuwe apparaten en de toegenomen vraag naar gebruikte en gereviseerde apparaten zullen leveranciers dwingen te zoeken naar nieuwe mogelijkheden om inkomsten te genereren en winstgevend te blijven. Binnen deze marktdynamiek moeten leveranciers meer controle krijgen over de levenscycli van apparaten om aan trends te voldoen en omzetkansen te benutten. Het verkopen van originele reserveonderdelen, het kanaal helpen bij het stimuleren van de inruil van apparaten en het aanbieden van door de leverancier gereviseerde apparaten zijn goede gebieden voor leveranciers om mee te beginnen. Dit zal van cruciaal belang zijn om op de korte termijn succesvol te zijn in markten die neigen naar het segment van meer dan $800 dollar, en zal in de loop van de tijd steeds belangrijker worden in markten die neigen naar de lagere prijsklassen.”

Canalys voorspelt dat de jaarlijkse groei van de Europese smartphonemarkt (exclusief Rusland) in 2024 7% bereikt en in 2027 vertraagt tot 2%, wanneer de volumes zich zullen herstellen naar het niveau van 2022. “Uiteindelijk zullen leveranciers die blijk geven van veerkracht in de huidige marktomgeving en het vermogen om zich snel aan te passen aan nieuwe regelgeving, zichzelf bewijzen als sterke langetermijnpartners van het kanaal”, concludeert Bjørhovde.

SLTN Vierkant Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023
IGEL - Cloud Expo BN start 27-11/7-12