Ron Smeets - 21 september 2023

Raad van State zet definitieve streep door datacenter Zeewolde

Deze week heeft de Raad van State in Flevoland een definitieve streep gezet door de mogelijkheid om in de buurt van Zeewolde een (mega) datacenter te bouwen. Meta, dat tot begin 2022 voornemens was in die plaats een groot datacenter te bouwen, was door alle commotie eerder al afgehaakt. In theorie kon er echter nog een andere gegadigde opstaan. Dat is met het besluit van de Raad van State nu ook geen optie meer.

Raad van State zet definitieve streep door datacenter Zeewolde image

Enkele jaren geleden ontvouwde Meta plannen voor een hyperscale datacenter van 10 hectare en minimaal 70 MegaWatt in de buurt van Zeewolde. Dat leidde in de regio, en later ook de landelijke politiek, tot heel wat verwondering en protest.

Meta trok zich al terug

Hoewel de lokale politiek al akkoord was en Meta de grond al bijna definitief in bezit had, besloot het bedrijf na alle commotie anderhalf jaar geleden toch om de plannen in de ijskast te zetten en er uiteindelijk definitief van af te zien. Dat was vlak nadat de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen waren door de partijen die fel tegen het datacenter waren. Daarmee verdween dus de lokale politieke steun voor de datacenter plannen. 

Omdat het bestemmingsplan voor de locatie van het datacenter al aangepast was, zou het in theorie mogelijk zijn dat een andere partij plannen voor de bouw van een datacenter in ging dienen. Daarom besloten tegenstanders van deze, en mogelijk andere datacenterplannen, naar de Raad van State te stappen met het verzoek om het bestemmingsplan te wijzigen. Die heef nu besloten heeft dat het bestemmingsplan voor een dergelijk groot datacenter op die locatie onuitvoerbaar is. Daarmee is het boek voor een datacenter in Zeewolde nu definitief dicht.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024