Witold Kepinski - 06 oktober 2023

Belfius en IBM gaan samenwerken

IBM en Belfius, een Belgische bank- en verzekeringsgroep kondigden een nieuwe 5-jarige overeenkomst aan voor infrastructuur – en beveiligingsdiensten. Belfius wil zo een versnelling hoger schakelen in zijn moderniseringstraject naar een betere ondersteuning van de hybrid cloudstrategie, om beter beschermd te zijn tegen cyberdreigingen en klaar zijn voor de Europese DORA-wetgeving.

Belfius en IBM gaan samenwerken image

Deze nieuwe samenwerking zal zorgen voor meer efficiëntie, meer controle over de belangrijke IT-systemen en een betere cyberveiligheid, aldus de twee partners.

Grootschalige gegevensbescherming met AI
Als onderdeel van zijn moderniseringstraject implementeert Belfius IBM z16, een veilig, flexibel en maximaal beschikbaar mainframe voor bedrijfskritische activiteiten. Naast een hogere beschikbaarheid, betere prestaties en kostenefficiëntie, zal IBM met z16, artificiële intelligentie en cybersecurity naar de hybride cloudomgevingen van Belfius brengen wat leidt tot meer inzichten en een betere bescherming tegen toekomstige bedreigingen. Daarnaast gebruikt Belfius IBM Storage Suite om uitgebreide gegevensbeveiliging mogelijk te maken voor fysieke bestandsservers, virtuele omgevingen en een breed scala aan applicaties, met ingebouwde data-optimalisatie.

Bart Windal, General Manager IBM België & Luxemburg: "Deze samenwerking benadrukt wederom het belang van IBM als een essentiële partner in het moderniseren van Belfius' IT-infrastructuur. Zo helpen we hen helpen om processen en bedrijfsgroei te optimaliseren en innovatie te versnellen binnen een veilige omgeving voor hun klanten. We zijn opgetogen samen te werken aan de transformatie van een belangrijke sector in ons land.”

Beveiliging als een bedrijfsprioriteit
Doordat steeds meer bedrijven innoveren in het gebruik van cloud, AI en digitale ecosystemen, worden ze uitgedaagd door beveiligingsrisico’s en een sterke groei van data en activiteiten doorheen de hybride cloud. Bedrijven moeten beveiliging als hoogste prioriteit zetten op hun transformatie-agenda’s – en liefst in een vroeg stadium - om zo risico te verminderen, cyberweerbaarheid te verhogen en bedrijfsgroei te stimuleren. In deze context gaat IBM Consulting Cyber Threat Management aan de slag, aangevuld met enkele specifieke Cyber Strategy, Risk Services en Cyber Trust Services om de digitale middelen en data van Belfius mee te helpen beschermen.

Benoît Sepulchre, hoofd van de IT-infrastructuur, cloud en digitale beveiliging, Belfius, “We zijn heel tevreden met de nieuwe samenwerking met IBM. Ten eerste speelt IBM z16 een centrale rol in onze hybrid cloudstrategie: het zorgt voor optimale veerkracht van onze belangrijkste core banking diensten gecombineerd met ruime innovatiemogelijkheden. Ten tweede evolueert cybercriminaliteit voortdurend. Dankzij de Cyber Threat Management Services van IBM zorgen we ervoor dat we ons snel kunnen aanpassen aan die evoluerende cyberdreiging met behulp van de IBM-monitoring en X-Force Threat Intelligence inzichten."

Tim Van den Heede, IBM Vice-President Global Security Services Sales zegt: “Met het IBM European Security Operating Center, geniet Belfius van de visibiliteit die wij hebben met ons wereldwijde SOC-netwerk. Terwijl zijn ze ook verzekerd dat hun gegevens binnen de Europese digitale omgeving blijven. Het IBM SOC, dat gebruik maakt van technologie, bekwame beveiligingsprofessionals en een AI-dienstenplatform, zorgt voor 24-uurs bewaking om op een proactieve en snelle manier beveiligingsincidenten te detecteren, te onderzoeken en aan te pakken. In het geval van een cyberaanval zal het IBM X-Force Incident Response team helpen om de impact zoveel mogelijk te beperken, het incident in te perken en de normale activiteiten te herstellen."

Andere diensten die IBM Consulting levert aan Belfius zijn onder andere Governance Risk en Compliance Management Services. Daarmee ondersteunen ze de bank in de administratie van hun Information Security Management systeem. Het IBM X-Force Incident Response Team helpt Belfius met de beveiliging van incident response en preventieve processen tegen cyberaanvallen. Managed Endpoint Detection and Response wordt ingezet bij het opsporen van dreigingen. Aanvullend zijn er ook nog diensten zoals IBM Identity en Access Management Services.

Met gemoderniseerde infrastructuur en opslag, evenals de IBM-beveiligingsoplossingen en services, zal Belfius in staat zijn om een robuust kader te creëren en te onderhouden om risico’s te beheren, compliance te garanderen en gevoelige informatie te beschermen, in overeenstemming met de sectoriele standaarden en regelgevingen.

---

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei