Witold Kepinski - 11 oktober 2023

Groot vertrouwen in technologie kan strategisch denken verminderen

De kloof tussen wat Israël dacht te weten over de spectaculaire technologische mogelijkheden van het Israëlische veiligheidssysteem en de ineenstorting van de verdedigingsmechanismen op zaterdag 7 oktober door de inval van Hamas vanuit Gaza in Zuid Israël was geen toeval. Technologie vermindert soms zelfs het strategische denken, zo schrijft het Israëlische tech media platform CTECH.

Groot vertrouwen in technologie kan strategisch denken verminderen image

Technologie op zichzelf vergroot het gevaar van escalatie of zelfgenoegzaamheid niet. Het heeft echter een aanzienlijke invloed op de besluitvormers en beïnvloedt de schattingen met betrekking tot de potentiële kosten van militaire acties en beslissingen, evenals van escalatie, aldus CTECH.

'Jarenlang is gedocumenteerd hoe technologie een vals gevoel van superioriteit creëert en bijdraagt ​​aan militaire escalatie. De technologische superioriteit, cybercapaciteiten, drones, kunstmatige intelligentie en satellietcapaciteiten van Rusland zouden het land bijvoorbeeld een snelle overwinning op Oekraïne moeten opleveren, maar dat was niet genoeg.

Er zijn niet genoeg woorden om de extreme nadruk te beschrijven die in Israël op technologie wordt gelegd. Natuurlijk komt dit voort uit specifieke en unieke omstandigheden, aangezien Israël de ‘startende natie’ is, waarvan de grootste export wapens en technologie is, en de ‘cyberkrachtcentrale’ die sommige van de offensieve wapens die het heeft ontwikkeld een controversiële status hebben verworven. en felbegeerde) status in de internationale arena.'

De grote kloof tussen wat we te weten zijn gekomen over de spectaculaire technologische capaciteiten van het Israëlische veiligheidssysteem, en de ineenstorting van de verdedigingsmechanismen op zaterdag 7 oktober die Hamas in staat stelden te slagen in zijn moorddadige aanval, ontstond niet toevallig schrijft CTECH. ‘Grote prestaties dragen vaak de kiem van toekomstige mislukkingen met zich mee’, zei kernwetenschapper Philip Abelson in 1969. Abelson nam deel aan het Manhattan Project om de atoombom te ontwikkelen en hij erkende vijftig jaar geleden dat langdurige technologische uitmuntendheid ‘onverschilligheid en zelfs minachting met zich meebrengt. ervoor", en waarschuwde dat "technologie de samenleving niet kan redden van onbeperkte dwaasheid,"'

Lees het hele artikel hier.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei