Witold Kepinski - 11 oktober 2023

Israëlische politie bevriest crypto-accounts van Hamas

In het conflict tussen Israël en Hamas heeft cyberdivisie van Lahav 433, een eenheid van de Israëlische politie, met succes cryptocurrency-accounts geblokkeerd die aan Hamas zijn gekoppeld.

Israëlische politie bevriest crypto-accounts van Hamas image

Deze accounts werden naar verluidt door Hamas gebruikt om geld te werven via sociale-mediaplatforms.

Volgens de Israëlische nieuwswebsite CTECH was de operatie een gezamenlijke inspanning waarbij Lahav 433, het National Bureau for Counter Terror Financing (NBCTF) onder het Ministerie van Defensie, Shin Bet en andere inlichtingendiensten betrokken waren. Hun doel was het identificeren en uitschakelen van cryptocurrency-infrastructuren die terroristische organisaties zouden kunnen exploiteren voor fondsenwerving.

De cybereenheid en NBCTF identificeerden snel de Hamas accounts onmiddellijk en bevroor ze met de hulp van Binance, een cryptocurrency-uitwisselingsplatform. Het geconfisqueerd kapitaal gaat maar de Israëlische staatskas.

Overigens kreeg Binance in maart 2023 te maken kreeg met een rechtszaak van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) wegens meerdere schendingen, waaronder potentiële criminele activiteiten zoals het witwassen van geld. Zo zou Binance in februari 2019 geen actie hebben ondernomen tegen “Hamas-transacties” op zijn platform, aldus CTECH.