Witold Kepinski - 25 oktober 2023

Amazon Web Services lanceert AWS European Sovereign Cloud

Amazon Web Services (AWS), een Amazon.com bedrijf, heeft aangekondigd dat het de AWS European Sovereign Cloud gaat lanceren, een nieuwe, onafhankelijke cloud voor Europa, ontworpen om de publieke sector te helpen klanten en klanten in sterk gereguleerde sectoren voldoen aan de strengste wettelijke vereisten op het gebied van datalocatie en operationele vereisten.

Amazon Web Services lanceert AWS European Sovereign Cloud image

De AWS European Sovereign Cloud, gevestigd en geëxploiteerd in Europa, zal fysiek en logisch gescheiden zijn van de bestaande AWS-regio's, met dezelfde beveiliging, beschikbaarheid en prestaties als de bestaande AWS-regio's, waardoor klanten extra keuze krijgen om te voldoen aan hun datalocatie, operationele autonomie en veerkracht nodig heeft. 

De AWS European Sovereign Cloud wordt gelanceerd met zijn eerste AWS-regio in Duitsland en zal beschikbaar zijn voor alle Europese klanten. 

Net als bij bestaande AWS-regio's zullen klanten de controle en zekerheid hebben dat AWS zonder hun toestemming geen toegang zal krijgen tot klantgegevens of deze voor welk doel dan ook zal gebruiken, evenals toegang tot de strengste soevereiniteitscontroles onder toonaangevende cloudproviders. Alleen in de EU gevestigde AWS-werknemers die zich in de EU bevinden, zullen controle hebben over de activiteiten en ondersteuning voor de AWS European Sovereign Cloud. Voor klanten met verbeterde behoeften op het gebied van dataresidentie zal de AWS European Sovereign Cloud klanten in staat stellen alle metadata die ze creëren (zoals de rollen, machtigingen, resourcelabels en configuraties die ze gebruiken om AWS uit te voeren) in de EU te behouden, en zal het beschikken over een eigen facturatie- en gebruiksmetersystemen.

“De AWS European Sovereign Cloud versterkt onze toewijding om AWS-klanten de meest geavanceerde reeks soevereiniteitscontroles, privacywaarborgen en beveiligingsfuncties te bieden die beschikbaar zijn in de cloud”, zegt Max Peterson, vice-president van Sovereign Cloud bij AWS. “ Al meer dan tien jaar werken we samen met overheden en regelgevende instanties in heel Europa om de veranderende behoeften op het gebied van cyberbeveiliging, gegevensprivacy en lokalisatie, en meer recentelijk, digitale soevereiniteit te begrijpen en eraan te voldoen. Met dit nieuwe aanbod zullen klanten en partners in heel Europa meer keuze hebben om de operationele onafhankelijkheid te bereiken die zij nodig hebben, zonder concessies te doen aan de breedste en diepste clouddiensten die miljoenen klanten vandaag de dag al kennen en gebruiken.”

“ De ontwikkeling van een Europese AWS-cloud zal het voor veel organisaties uit de publieke sector en bedrijven met hoge vereisten op het gebied van gegevensbeveiliging en gegevensbescherming veel gemakkelijker maken om AWS-diensten te gebruiken”, zegt Claudia Plattner, president van het Duitse Federale Bureau voor Informatiebeveiliging (BSI). “ Wij zijn ons bewust van de innovatieve kracht van moderne clouddiensten en willen helpen deze veilig beschikbaar te maken voor Duitsland en Europa. De C5 (Cloud Computing Compliance Criteria Catalog), ontwikkeld door de BSI, heeft de cybersecurity-cloudstandaarden aanzienlijk vormgegeven, en AWS was in feite de eerste cloudserviceprovider die het C5-testaat van de BSI ontving. In dit opzicht zijn we erg blij om de lokale ontwikkeling van een AWS-cloud, die ook zal bijdragen aan de Europese soevereiniteit, op het gebied van veiligheid constructief te begeleiden.”

De AWS European Sovereign Cloud zal soeverein ontworpen zijn en zal voortbouwen op meer dan tien jaar ervaring van AWS met het exploiteren van meerdere onafhankelijke clouds voor de meest kritische en beperkte werklasten. Klanten die meer opties nodig hebben om tegemoet te komen aan strenge isolatie- en dataresidentiebehoeften in het land, zullen gebruik kunnen maken van bestaande aanbiedingen zoals AWS Outposts of AWS Dedicated Local Zones om de AWS European Sovereign Cloud-infrastructuur te implementeren op locaties die zij selecteren. AWS Outposts zijn volledig beheerde oplossingen die AWS-infrastructuur en -diensten leveren aan vrijwel elke on-premise of edge-locatie voor een consistente hybride ervaring. Ze zijn ontworpen voor workloads die on-premises moeten blijven vanwege latentie, gegevensverwerking en vereisten voor datalocatie, waarbij klanten willen dat deze workloads naadloos samenwerken met hun andere workloads in AWS. AWS Dedicated Local Zones zijn een soort infrastructuur die is gebouwd voor exclusief gebruik door een klant of gemeenschap en op een door de klant gespecificeerde locatie is geplaatst. Ze zijn ontworpen om de operationele overhead van het op schaal beheren van een on-premise infrastructuur te verminderen en kunnen worden geconfigureerd om te voldoen aan de specifieke wettelijke eisen van de klant.

Klanten van AWS European Sovereign Cloud zullen profiteren van dezelfde lage latentie en hoge beschikbaarheid die ze verwachten van bestaande AWS-regio's, en van toegang tot 's werelds meest uitgebreide en breed toegepaste cloud om innovatie te stimuleren. De AWS European Sovereign Cloud zal meerdere beschikbaarheidszones bieden, een infrastructuur die op afzonderlijke en verschillende geografische locaties is geplaatst, met voldoende afstand om het risico dat een enkele gebeurtenis de bedrijfscontinuïteit van klanten beïnvloedt aanzienlijk te verminderen, maar toch dichtbij genoeg om een ​​lage latentie voor hoge beschikbaarheid te bieden. applicaties die meerdere Beschikbaarheidszones gebruiken. Elke Availability Zone heeft onafhankelijke voeding, koeling en fysieke beveiliging, en is verbonden via redundante netwerken met ultralage latentie.

Ga voor meer informatie naar aws.amazon.com/compliance/europe-digital-sovereignty/

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei