Wouter Hoeffnagel - 09 november 2023

Gartner: Europese IT-uitgaven stijgen in 2024 met ruim negen procent

De IT-uitgaven in Europa zullen in 2024 naar verwachting in totaal $1,1 biljoen bedragen, een stijging van 9,3% ten opzichte van 2023. De IT-uitgaven in Europa liggen op koers om tegen eind 2023 de $1 biljoen te overschrijden.

Gartner: Europese IT-uitgaven stijgen in 2024 met ruim negen procent image

Dit voorspelt marktonderzoeker Gartner op Gartner IT Symposium/Xpo 2023 in Barcelona, dat van 6 tot en met 9 november plaatsvindt in Barcelona. De redactie van Dutch IT Channel is op dit event aanwezig. “Ondanks een ingewikkelde economische situatie blijven de IT-uitgaven in Europa recessiebestendig”, zegt John-David Lovelock, Distinguished VP Analyst bij Gartner. “CIO's in Europa die al meer dan tien jaar de strategie van ‘groei tegen elke prijs’ nastreven, verleggen nu de nadruk van lopende IT-projecten naar kostenbeheersing, efficiëntie en automatisering, terwijl ze IT-initiatieven met een langere ROI beperken.”

AI is nog geen uitgavenprioriteit

Hoewel kunstmatige intelligentie (AI) dit en volgend jaar een prioriteit is voor CIO's, is het nog geen uitgavenprioriteit. Er zijn nog andere factoren, zoals het genereren van inkomsten, winstgevendheid en beveiliging, die de IT-uitgaven in Europa volgend jaar zullen stimuleren.

“Het handhaven van een gezonde winstmarge is van cruciaal belang geworden voor Europese bedrijven en dit heeft een nieuwe golf van pragmatisme ingeluid”, aldus Lovelock.

Investeren in cloud en cloudbeveiliging

Software- en IT-diensten zijn de twee segmenten waar CIO's in Europa naar verwachting hun uitgaven in 2024 het meest verhogen. Hoewel er binnen de datacentermarkten voldoende uitgaven zijn om de bestaande lokale datacenters te onderhouden, blijven de nieuwe uitgaven zich richten op cloudopties (waaronder Infrastructure as a Service [IaaS]). De investeringen in de cloud groeien in Europa komend jaar naar verwachting met 27% zullen groeien. CIO's in Europa verleggen hun prioriteiten ook intern, waaronder het verhogen van de uitgaven voor cyberbeveiliging in de cloud en het plannen van AI en generatieve AI (GenAI).

“AI heeft ook een nieuw niveau van bezorgdheid rond de beveiliging toegevoegd, waardoor ervoor wordt gezorgd dat hun systemen worden ingepakt voordat hackers in de buurt van hun gevoelige gegevens komen”, aldus Lovelock. Gartner voorspelt dat de uitgaven aan veiligheid en risicobeheer in Europa in 2024 naar schatting 56 miljard dollar zullen bedragen, een stijging van 16% ten opzichte van 2023.

Tekort aan talent

Een deel van de groei in IT-diensten is te wijten aan tekorten aan talent op IT-afdelingen in Europa. “Er vindt een migratie van IT-vaardigheden plaats van de zakelijke IT-afdeling naar technologie- en serviceproviders (TSP’s)”, aldus Lovelock. “CIO’s hebben niet de medewerkers en niet de talenten om al het benodigde werk te doen en wenden zich tot IT-dienstverleners om de gaten op te vullen.”

De inflatie blijft de koopkracht van consumenten beïnvloeden. Hoewel bedrijven en consumenten naar verwachting hun uitgaven aan apparaten in 2024 verhogen, keert het niveau van de IT-uitgaven aan apparaten naar verwachting pas in 2027 terug naar het niveau van 2021. In Europa, Oostenrijk, Ierland en Verwacht wordt dat Finland in 2024 het grootste herstel van de consumentenbestedingen zal laten zien.

Cloud is onderscheidende factor

De top drie van meest volwassen landen in Europa zullen in 2024 51% van de totale IT-uitgaven in Europa vertegenwoordigen. De IT-uitgaven in Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk zullen in 2024 naar verwachting in totaal 588 miljard dollar bedragen, een stijging van 9,8% ten opzichte van 2023.

Van de ontwikkelingslanden van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) (Hongarije en Polen) zullen de IT-uitgaven in 2024 naar schatting in totaal 32,3 miljard dollar bedragen, een stijging van 9,2% ten opzichte van 2023.

Investeringen in de cloud zijn een belangrijk onderscheid tussen volwassen landen en ontwikkelingslanden. Niet alle cloudapplicaties, -platforms en -diensten worden aangeboden in opkomende landen, wat de acceptatie ervan belemmert. “Het gebrek aan cloud-specifieke vaardigheden die beschikbaar zijn om de cloud in te zetten, te onderhouden en te runnen, vormt een aanzienlijke barrière in ontwikkelingslanden. Volwassen landen zijn groot genoeg om cloudproviders en IT-talent aan te trekken”, aldus Lovelock.

Onderzoek

De methodologie van Gartner voor het voorspellen van IT-uitgaven is sterk afhankelijk van een analyse van de verkopen van meer dan duizend leveranciers over het hele scala aan IT-producten en -diensten. Gartner gebruikt primaire onderzoekstechnieken, aangevuld met secundaire onderzoeksbronnen, om een uitgebreide database met marktomvanggegevens op te bouwen waarop hij zijn prognoses kan baseren.

De driemaandelijkse IT-uitgavenprognose van Gartner biedt een perspectief op de IT-uitgaven in de hardware-, software-, IT-services- en telecommunicatiesegmenten. Deze rapporten helpen Gartner-klanten de marktkansen en -uitdagingen te begrijpen. Het meest recente onderzoek naar de voorspelling van de IT-uitgaven is beschikbaar voor Gartner-klanten in “Gartner Market Databook, 3Q23 Update.” Leer meer in het gratis Gartner-webinar IT Spending Forecast, 3Q23 Update: The Impact of GenAI.

Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024 Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024