Wouter Hoeffnagel - 11 november 2023

Japan zet met miljardeninvestering in op chipproductie en AI-innovatie

De Japanse overheid wil met behulp van subsidies de Japanse chipindustrie en AI-sector stimuleren. In totaal wil het Japanse ministerie van Economie omgerekend 12 miljard euro investeren in chipproductie en AI-innovaties. Dit moet onder meer TSMC helpen met het uitbreiden van zijn activiteiten in Japan, en moet de Japanse chipfabrikant Rapidus ondersteunen.

Japan zet met miljardeninvestering in op chipproductie en AI-innovatie image

Japan wil al langer zijn positie op de chipmarkt verstevigen, waar het de afgelopen jaren veel terrein moest inleveren op onder meer Taiwan en Zuid-Korea. Rapidus is in 2022 met dit doel opgericht door Denso, Kioxia, MUFG Bank, NEC, NTT, SoftBank, Sony en Toyota. De chipfabrikant is voor een belangrijk deel gefinancierd door de Japanse overheid. Rapidus moet gaan concurreren met onder meer TSMC en Samsung. De chipfabrikatn hoopt in 2027 over een geavanceerde chipfabriek te beschikken. Dit moet ook de afhankelijkheid van Japan op het gebied van chips van andere landen afbouwen.

Een deel van de 12 miljard dollar aan subsidies die het Japanse ministerie van Economie nu beschikbaar stelt is dus bedoeld voor het ondersteunen van de chipsector, meldt Bloomberg. Een ander deel is gericht op het stimuleren van AI-innovaties in Japan. Het Aziatische land wil een dominante positie verkrijgen op de AI-markt en markt voor zelfrijdende auto's.

Progress Communications BW start week 17 tm 19 SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29