Wouter Hoeffnagel - 13 november 2023

Google-werknemers bundelen krachten in vakbond na ontslagronde

Een reeks aannemers van Google sluiten zich aan bij de Alphabet Workers Union. Zij zijn boos over het ontslag van een deel van hun team, dat door Alphabet zou zijn ontslagen na een eerder poging zich in een vakbond te verenigen.

Google-werknemers bundelen krachten in vakbond na ontslagronde image

Het gaat om leden van het Google Content Creation Operation (CCO) team van Alphabet in de Verenigde Staten. Dit team richt zich onder meer op het schrijven van supportpagina's, realiseren van grafische beelden en schrijven van updates. In juni gaven de leden van dit team al aan hun krachten te willen bundelen door zich aan te sluiten bij een vakbond. Zo willen zij onder meer betere beloningen, secundaire arbeidsvoorwaarden en ontslagbescherming realiseren. Een ontslagronde volgde, waarbij 80 van de 119 leden zijn ontslagen.

De overgebleven teamleden stemmen nu voor aansluiting van de Alphabet Workers Union. Dit ondanks bezwaren die Google hiertegen heeft. Het Amerikaanse techbedrijf stelt onder meer niet de werkgever van dit team te zijn, aangezien het wordt ingehuurd via Accenture. De Amerikaanse National Labour Relations Board (NLRB) oordeelde eerder echter dat Google en Accenture in deze zaak beide als werkgever aangemerkt kunnen worden.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei