Wouter Hoeffnagel - 13 november 2023

Morgan Stanley: Apple werkt aan eigen generatieve AI

Ook Apple werkt aan eigen generatieve AI. Het bedrijf wordt een belangrijke speler op de markt voor zogeheten Edge AI, verwacht Morgan Stanley.

Morgan Stanley: Apple werkt aan eigen generatieve AI image

Edge AI is AI die kan draaien op smartphones en PC's, en hierbij niet volledig afhankelijk is van een datacenter. Onder meer de ontwikkeling van CPU's speelt hierbij een belangrijke rol, waarbij het specifiek gaat om de combinatie van meer rekenkracht en een lager energieverbruik.

Omvangrijke ecosysteem versterkt positie van Apple

Erik Woodring, analist bij Stanley Morgan, verwacht dat Apple een belangrijke speler wordt op de markt voor Edge AI. Onder meer de grote hoeveelheid unieke data waarover het bedrijf beschikt dankzij de ruim 2 miljard apparaat en 1,2 miljard gebruikers die het ecosysteem van Apple telt. Ook de focus van Apple op privacy, hardware, software, eigen chips en integratie van diensten speelt hierbij een rol.

Woodring verwacht dat het integreren van Edge AI in zijn producten Apple meerdere jaren winst oplevert. Zo zou het bedrijf onder meer de monetisering van zijn producten kunnen ondersteunen en daarnaast de lange termijn waarde van zijn user base kunnen vergroten.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Progress Communications BW start week 17 tm 19 IGEL - Cloud Expo BN BW start 27-11/7-12
Netgear banner liggend start week 14