Witold Kepinski - 14 november 2023

AI domineert Web Summit 2023

Tech conferentie Web Summit 2023 is van start gegaan en duurt tussen 13 en 17 november in Lissabon, Portugal. Tijdens de openingsavond van Web Summit kwamen enkele van de grootste namen uit de technologiewereld samen, van Wikipedia-oprichter Jimmy Wales en Unbabel's Pedro Vasco tot de nieuwe CEO van Web Summit, Katherine Maher (foto). AI was het belangrijkste gespreksonderwerp op Center Stage – een onderwerp dat de komende drie dagen in Lissabon zeker zal domineren.

AI domineert Web Summit 2023 image

Wikipedia-oprichter Jimmy Wales, die eerder zei dat ChatGPT geen bedreiging vormt voor de gratis online encyclopedie, ging nog een stap verder. In tegenstelling tot mediaorganisaties en auteurs verklaarde Jimmy zich bereid om de site omwille van de nauwkeurigheid te laten scannen door grote leermodellen (LLM's).

“Wij komen uit de vrije softwarewereld; open source-ethos. Alles op Wikipedia is vrij gelicentieerd. Je kunt het kopiëren, distribueren, wijzigen… commercieel of niet-commercieel”, aldus Jimmy Wales.

“We zijn erg blij en trots dat er grote taalmodellen zijn die Wikipedia lezen en niet alleen de Twitter van Elon Musk. Dat is niet echt een geweldige bron van waarheid”, voegde de CEO eraan toe.

Jimmy Wales gaf verder enkele voorbeelden van hoe AI Wikipedia zou kunnen verbeteren – met name als een model dat over de hele site zou kunnen lopen, op zoek naar negatieve uitspraken die niet afkomstig zijn en deze vervolgens zou verwijderen

Kritische gesprekken over technologie, samenleving en innovatie

Sprekend tot een enthousiast publiek zei de nieuwe CEO van Web Summit Katherine Maher (foto) dat het evenement een plek zal blijven die “mensen samenbrengt en verbindt”, terwijl belangrijke discussies op het snijvlak van technologie en samenleving worden bevorderd.

Het was Katherine's eerste keer op Center Stage aan het roer van Web Summit, nadat ze het evenement eerder als spreker had bijgewoond. Maher volgde Paddy Cosgrave op die eerder ontslag heeft genomen na een rel over een uitspraak oorlog tussen Israël en Hamas. 

Maher: 'Ik was hier in 2019 als spreker, verbaasd over de omvang van deze menigte”, zei ze. “Hier, op dit podium, kon ik echt de impact van Web Summit zien en geïnspireerd raken door de missie van Web Summit om mensen en ideeën met elkaar te verbinden die de wereld veranderen.”

Katherine ging verder met het aankaarten van de hoopvolle maar potentieel verdeeldheid zaaiende aard van de snelle technologische vooruitgang, en voegde eraan toe dat “de rol van Web Summit als plaats voor verbinding en gemeenschap urgenter is dan ooit… Het is het enige evenement waar duizenden van ons samenkomen om deze kwesties via de technologie die je bouwt, de bedrijven die je hebt gevonden en de ideeën die je verdedigt”.

Welvaart

AI zal dit jaar een centraal onderwerp worden op de Web Summit, en twee van de belangrijkste Portugese ondernemers gingen naar de Center Stage om de bredere implicaties van de technologie te bespreken.

“AI zal veel van het werk dat we vandaag doen automatiseren, en dat moeten we accepteren”, zegt Cristina Fonseca, managing partner bij Indico Capital Partners. Zowel Cristina als mede-oprichter van Unbabel, Pedro Vasco, waren ervan overtuigd dat AI uiteindelijk banen zou scheppen en geen banen zou vernietigen.

“We staan ​​op het punt veel meer welvaart te creëren, en dat is altijd goed voor de werkgelegenheid,” zei Pedro, en voegde eraan toe: “er is nog nooit een geval geweest waarin een stijging van het bbp niet tot meer banen heeft geleid”.

Beide sprekers waren van mening dat AI binnenkort alomtegenwoordig zal zijn in de arbeidswereld en in alle nieuwe technologieën. “Elk stukje software dat de komende tien jaar ontwikkeld gaat worden, zal intelligentie moeten bevatten”, aldus Cristina.

Bekijk hier het volledige schema van Web Summit 2023.