Witold Kepinski - 14 november 2023

IBM lanceert WatsonX Governance

IBM maakt bekend dat WatsonX. Governance vanaf begin december voor iedereen beschikbaar is. Dit platform is ontwikkeld om bedrijven te ondersteunen bij het automatiseren van het governanceproces voor de levenscyclus van AI, waardoor gebruikers actief risico's en compliance kunnen beheren

IBM lanceert WatsonX Governance image

Hiermee breidt IBM zijn AI-governancecapaciteiten uit om klanten te helpen machine learning en generative AI-tools, applicaties en modellen op één plek te beheren.

Hoewel generatieve AI, aangedreven door grote taalmodellen (LLM) of basismodellen, veel zakelijke toepassingen biedt, brengt het tevens nieuwe risico's en complexiteiten met zich mee. Deze omvatten het gebruik van trainingsgegevens die afkomstig zijn uit niet-geverifieerde hoeken van het internet, wat de eerlijkheid en nauwkeurigheid ervan in twijfel kan trekken. Daarnaast leidt het gebruik van deze geavanceerde modellen soms tot resultaten die moeilijk te verklaren zijn. WatsonX Governance presenteert organisaties met een uitgebreide toolkit die specifiek is ontworpen om deze risico's te beheren, transparantie te bevorderen en vooruit te lopen op de naleving van toekomstige regelgeving met betrekking tot AI zo meldt IBM.

Aangezien bedrijven vandaag de dag streven naar innovatie met AI, door het inzetten van een mix van LLM's van technologieleveranciers en open source gemeenschappen, stelt WatsonX hen in staat om modellen te beheren, monitoren en reguleren vanuit welke bron ze ook kiezen, aldus IBM.