Wouter Hoeffnagel - 15 november 2023

Deep tech-bedrijven ontvingen al miljard euro aan EU-investeringen

De Europese Commissie investeerde tot nu toe al bijna een miljard euro in deep tech-bedrijven. De investeringen lopen via het European Innovation Council (EIC) Fund, dat sinds september 2022 actief is.

Deep tech-bedrijven ontvingen al miljard euro aan EU-investeringen image

Het EIC Fund is de investeringstak van de European Investment Council, dat is gelanceerd als onderdeel van Horizon Europe voor het ondersteunen van innovaties. In iets meer dan een jaar tijd zijn aanvragen goedgekeurd van 159 start-ups en mkb'ers, die allen zijn geselecteerd als onderdeel van het EIC Accelerator-programma.

Evaluatieproces

Bij het toekennen van financiering op basis van aanvragen maakt het EIC gebruik van een uitgebreid evaluatieproces, waarbij ook externe experts en de European Investment Bank zijn betrokken. Nadat een aanvraag is goedgekeurd hebben bedrijven doorgaans tot twaalf maanden de tijd om mede-investeerders te vinden, waarbij zij steun krijgen van de EIC.

71 partijen hebben die proces inmiddels afgerond, waarbij mede-investeerders drie keer zoveel investeerden dan het EIC. Het merendeel van de bedrijven ontving tot 2,5 miljoen euro steun, in combinatie met toegang tot expertise, partnerships en marktkansen.

Quandela, Microsure en MeThinks AI

Drie partijen worden door de EIC als voorbeeld genoemd van partijen die financiering hebben ontvangen:

Het Franse Quandela, dat zich richt op quantum photonics en de ontwikkeling van full-stack optische quantum computers. Deze partij haalde in totaal 50 miljoen euro op bij investeerders.

Het Nederlandse Microsure, dat is gespecialiseerd in microchirurgie. Het bedrijf haalde tot nu toe 39 miljoen euro op bij investeerders, bedoelt voor de ontwikkeling en klinisch testen van hun nieuwste microchirurgierobot.

Het Spaanse MeThinks AI, dat is gespecialiseerd in het vroegtijdig detecteren van acute beroertes bij patiënten met behulp van AI, en het beheer van deze patiënten. Deze partij haalde 2,5 miljoen dollar op aan leningen ter voorbereiding van een aanstormende investeringsronde.

Meer informatie is hier beschikbaar.