Wouter Hoeffnagel - 20 november 2023

Microsoft zet Sam Altman en Greg Brockman aan hoofd van AI-onderzoeksteam

Sam Altman en Greg Brockman, medeoprichters van OpenAI, gaan een nieuw AI-onderzoeksteam bij Microsoft leiden. Dit is door Satya Nadella, CEO van Microsoft, bekendgemaakt.

Microsoft zet Sam Altman en Greg Brockman aan hoofd van AI-onderzoeksteam image

Altman is eind vorige week onverwacht de laan uitgestuurd bij OpenAI, waar hij aan de wieg stond. Samen met de raad van bestuur ontsloeg medeoprichter Ilya Sutskever Altman. Ook medeoprichter Brockman is afgezet als lid en voorzitter van de raad van bestuur. Kort daarop kondigde Brockman zijn vertrek aan bij OpenAI.

De onrust in de top van OpenAI leidt ook tot onrust onder investeerders. Zo verklaarde diverse investeerders waaronder Microsoft achter Altman te staan. De partijen zetten de raad van bestuur van OpenAI onder druk Altman terug in dienst te nemen.

In dienst bij Microsoft

Nu krijgt de zaak opnieuw een verrassende werking: Nadella kondigt op X aan dat zowel Altman als Brockman bij Microsoft een nieuw AI-onderzoeksteam gaan leiden. Nadella wil beide op korte termijn van de middelen voorzien die zij hiervoor nodig hebben.

Het is onduidelijk wat de ontwikkelingen voor de toekomst van OpenAI betekenen. Microsoft laat in ieder geval alvast weten zijn partnership met OpenAI te willen voortzetten. Ook spreekt de techgigant zijn vertrouwen uit in de roadmap van het bedrijf. De leiding van OpenAI is momenteel in handen van Emmett Shear, die als interim-CEO is aangetreden.

SLTN Vierkant SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29