Wouter Hoeffnagel - 24 november 2023

Debby Slofstra benoemd tot COO bij Unica

Debby Slofstra is met ingang van 1 januari 2024 benoemd tot Chief Operating Officer (COO) bij Unica. De 49-jarige Slofstra treedt in deze nieuwe functie toe tot de Raad van Bestuur van het landelijk opererende bedrijf.

Debby Slofstra benoemd tot COO bij Unica image

Slofstra heeft ruime ervaring in de sector en was tot medio oktober Country President bij de Nederlandse vestiging van Schneider Electric. Ze is tevens voorzitter van TVVL, het kennisplatform en de grootste vereniging van professionals in de installatietechniek. Unica levert diensten in onder meer de domeinen installatietechniek, energie, ICT, industrie, internet of things (IoT) en smart buildings. Het bedrijf telt ruim 3.700 medewerkers.

Combinatie van techniek, ICT en duurzaamheid

De carrière van Slofstra kenmerkt zich door een combinatie van techniek, ICT en duurzaamheid. Sinds 2021 was zij Country President van het Nederlandse kantoor van Schneider Electric, waar zij in 2017 begon als Vice President Building. Schneider Electric werd in 2021 verkozen tot het meest duurzame bedrijf ter wereld in de Global 100.

De duurzaamheidsopgave heeft ook de aandacht van Slofstra, die in 2022 betrokken was bij het brancheplan 'verpakkingen'. Dat roept bedrijven in de techniek op hun verpakkingen te verduurzamen, een initiatief dat inmiddels is overgenomen door Techniek Nederland. Sinds 2022 is Slofstra voorzitter van de Technische Vereniging voor Verwarming en Luchtbehandeling (TVVL), een vereniging van professionals in de installatietechniek die al sinds 1959 bestaat en een prominent kennisplatform in de sector is.

Voor haar aantreden bij Schneider Electric was Slofstra tussen 2014 en 2017 commercieel directeur bij het Nederlandse kantoor van Honeywell. Diezelfde rol bekleedde ze de drie jaren daarvoor bij Imtech Building Solutions. Tot 2011 had ze diverse functies bij bedrijven in de automatiseringsbranche, waarvan account director bij Ordina in 2011 haar laatste betrekking was.

Raad van Bestuur bestaat voortaan uit drie personen

Met de benoeming van Slofstra als COO bestaat de Raad van Bestuur van Unica vanaf januari 2024 uit drie personen. John Quist is sinds 2014 CEO en Ron van Laar is sinds 2021 CFO bij Unica. Michiel Jaski, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Unica: “Dankzij de succesvolle groeistrategie van Unica is dit een logisch moment om de Raad van Bestuur uit te breiden. De aanstelling van Debby versterkt de continuïteit van het 90-jarige bedrijf en zorgt voor een meer evenwichtige taakverdeling binnen de Raad van Bestuur. In Debby hebben we een uitstekende COO gevonden die veel ervaring uit de sector, grote affiniteit met digitalisering en een sterke duurzaamheidsambitie meebrengt.”

John Quist, CEO van Unica, ziet er naar uit om met de nieuwe COO te gaan samenwerken. “Er zijn steeds meer strategische initiatieven binnen onze bedrijven die de operatie raken. Debby heeft de achtergrond en ervaring om die te implementeren en de bedrijven binnen ons netwerk verder te verbinden. Operationele samenwerking binnen de organisatie is een belangrijk speerpunt in de volgende fase van onze groeistrategie. Ik kijk er naar uit om daar samen met Debby invulling aan te geven, ook vanwege haar enthousiasme en de energie die ze met zich meebrengt.”

Slofstra ziet er naar uit om in januari te beginnen bij Unica, dat volgens haar een sterke positie in de markt heeft. “Het is een prachtig Nederlands bedrijf, dat zich ten opzichte van internationaal opererende concurrenten weet te onderscheiden. Ik heb Unica van buitenaf leren kennen als een loyale, betrouwbare partner voor klanten en leveranciers. De maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan kan niemand alleen oplossen, dus de bereidheid om samen te werken is belangrijker dan ooit. Unica zit boven op de uitdagingen waar de hele samenleving voor staat en heeft een onderscheidende combinatie van technische kennis, digitalisering en duurzaamheidsexpertise in huis. Ik zie volop kansen om die positie verder uit te breiden.”

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024
Netgear banner liggend start week 14