Wouter Hoeffnagel - 29 november 2023

Gartner: AI-ondersteunde softwaredevelopment is binnen vijf jaar mainstream

Transformationele technologieën voor developers zijn binnen twee tot vijf jaar mainstream. Het gaat hierbij onder meer om AI-augmented software engineering (AIASE), AI-coderingsassistenten en platform-engineering.

Gartner: AI-ondersteunde softwaredevelopment is binnen vijf jaar mainstream image

Dit voorspelt marktonderzoeker Gartner in zijn Hype Cycle for Software Engineering 2023. “AI-augmented en machine learning (ML)-aangedreven software-engineering verandert de manier waarop software wordt gemaakt, getest en beheerd, en de behoefte aan verantwoorde AI groeit”, zegt Dave Micko, Senior Director Analyst bij Gartner. “Praktijken zoals platform engineering injecteren inzichten uit ingezette systemen in de systemen die worden ontwikkeld.”

Gartner verwacht dat deze technologieën en hun verwachte impact op software-engineering van aanzienlijke invloed kunnen zijn op de bedrijfsmodellen van organisaties, en nieuwe strategieën en tactieken aandrijven.

Figuur 1: Hypecyclus voor software-engineering, 2023

Bron: Gartner (november 2023)

AI-codeertools

Gartner voorspelt dat in 2027 50% van de enterprise software-ingenieurs ML-aangedreven codeertools gebruikt. Dit percentage ligt momenteel op minder dan 5%. Gartner wijst erop dat producten voor het genereren van code op basis van foundation models complexe en langere suggesties kunnen genereren. Dit resulteert in een aanzienlijke toename van de productiviteit van ontwikkelaars.

Omdat de vraag naar software de capaciteit van de meeste organisaties te boven gaat worden bestaande ontwikkelaars overbelast, zijn ze niet in staat functies snel genoeg te bouwen of halen ze geen of weinig voldoening uit hun werk. AI-codeerassistenten spelen een steeds grotere rol als versneller, die de productiviteit en het geluk van ontwikkelaars vergroot. Door het uitvoeren van routinetaken zorgen de assistenten ervoor dat ontwikkelaars zich kunnen concentreren op activiteiten die meer toegevoegde waarde opleveren. Hierdoor kunnen organisaties sneller meer functionaliteiten leveren met bestaande teams.

AI-augmented software-engineering

De levenscyclus van softwareontwikkeling omvat routinematige en repetitieve taken, zoals functionele en unit-testcode en docstrings, die door AIASE-tools worden geautomatiseerd. Hierdoor kunnen software-ingenieurs hun tijd, energie en creativiteit richten op waardevollere activiteiten zoals de ontwikkeling van functies.

AIASE leidt niet alleen tot productievere, betrokken en gelukkigere softwareontwikkelaars, maar helpt ook bij de toewijzing van software-engineeringcapaciteit aan bedrijfsinitiatieven met hoge prioriteit, complexiteit en onzekerheid. Dit stelt kwaliteitsteams in staat tot het ontwikkelen van zelfherstellende tests en codepaden kunnen ontwikkelen die problemen detecteren, oplossingen bieden en automatisch testscenario's genereren.

Geïntegreerde en veilige platforms bieden

Om de complexiteit van het technologie-ecosysteem te helpen beheersen, omarmen veel digitale ondernemingen platform-engineeringpraktijken. Ook richten zij platformteams op om consistente, geïntegreerde en veilige platforms te bieden aan hun ontwikkelings- en productteams. Platform engineering richt zich op het bieden van selfservicetools, -mogelijkheden en -processen die platformgebruikers helpen bedrijfswaarde te leveren en tegelijkertijd de kosten en risico's te beheersen. Gartner voorspelt dat in 2026 80% van de software-engineeringorganisaties platformteams opzet als interne leveranciers van herbruikbare diensten, componenten en tools voor de levering van applicaties.

Meer informatie is voor klanten van Gartner beschikbaar in 'Hype Cycle for Software Engineering, 2023'. Volg daarnaast het gratis Gartner-webinar ‘Exploit Generative AI for Happier, More Productive Software Developers’.

Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29