Wouter Hoeffnagel - 30 november 2023

Gartner: Cloud is voor bedrijven in 2028 uitgegroeid tot noodzaak

Cloud computing verandert tegen 2028 van een technologische disruptor in een noodzakelijke component voor het behoud van de concurrentiekracht van bedrijven. De IT-uitgaven aan publieke clouddiensten blijven dan ook onverminderd stijgen; wereldwijd geven eindgebruikers in 2024 679 miljard dollar (omgerekend zo'n 618 miljard euro) uit aan publieke clouddiensten. Dit bedrag overschrijdt in 2027 voor het eerste de grens van 1 biljoen dollar.

Gartner: Cloud is voor bedrijven in 2028 uitgegroeid tot noodzaak image

Dit voorspelt marktonderzoeker Gartner. “Organisaties investeren actief in cloudtechnologie vanwege het potentieel ervan om innovatie te bevorderen, marktverstoringen te creëren en het klantenbehoud te verbeteren om zo een concurrentievoordeel te behalen”, aldus Milind Govekar, Distinguished VP Analyst bij Gartner. “Hoewel veel organisaties de technische voordelen van de cloud zijn gaan benutten, hebben slechts enkelen het volledige potentieel ervan ontsloten bij het ondersteunen van bedrijfstransformatie. Als gevolg hiervan gebruiken organisaties de cloud om een nieuwe golf van disruptie te lanceren, aangedreven door kunstmatige intelligentie (AI), waardoor ze op grote schaal bedrijfswaarde kunnen ontsluiten.”

Rol van de cloud verschuift

De meeste bedrijven beschouwen de cloud momenteel als een technologieplatform. In 2023 gebruiken organisaties cloud computing als technologieverstorende of faciliterende factor. Gartner voorspelt dat meer dan 50% van de bedrijven in 2028 cloudplatforms in de sector zal gebruiken om hun bedrijfsinitiatieven te versnellen. In 2028 zetten de meeste organisaties de cloud in als zakelijke noodzaak (zie figuur 1).

Figuur 1. De toekomst van cloud computing tot 202

Bron: Gartner (november 2023)

Organisaties die de cloud gebruiken als technologiedisruptor, benutten het transformatieve potentieel ervan om een revolutie teweeg te brengen in niet-cloud-, datacentergeoriënteerde computerstijlen en -technologieën. “Terwijl bedrijven door digitale transformatietrajecten navigeren, wordt de overstap naar de cloud een belangrijk beslissingspunt”, aldus Govekar.

Bedrijven die cloudtechnologie adopteren als mogelijkheid om mogelijkheden te faciliteren, gebruiken het potentieel ervan om nieuwe mogelijkheden mogelijk te maken, zoals elasticiteit, snelle continue integratie/cloudlevering (CI/CD), serverloze functies en AI-geïnfuseerde API’s en processen die voorheen moeilijk te realiseren waren. Om deze nieuwe mogelijkheden te kunnen benutten, moeten organisaties zorgvuldig factoren evalueren zoals hun investering in de ontwikkeling van vaardigheden, het afbreken van operationele silo’s en het bevorderen van de samenwerking tussen teams om automatisering naadloos over te nemen.

Cloud als zakelijke noodzaak in 2028

De komende jaren blijft cloud computing zich naar verwachting ontwikkelen van een innovatiefacilitator tot een bedrijfsverstoorder en uiteindelijk een zakelijke noodzaak.

Met cloud computing als innovatiefacilitator kunnen organisaties zakelijke platformconcepten op grote schaal verspreiden door de onderliggende platformtechnologie te gebruiken om interconnectie-, schaal-, aggregatie- en analysemogelijkheden te bieden, waardoor het gebruik van technologie als een fundamenteel onderdeel van een bedrijfsmodel mogelijk wordt.

“Door gebruik te maken van het ecosysteem van cloudproviders kunnen organisaties innovatieve producten en diensten introduceren, zoals oplossingen voor fraudepreventie voor tweedehands auto’s van bandenfabrikanten, of snelle vaccinontwikkeling via cloudgebaseerd machinaal leren door farmaceutische bedrijven”, aldus Govekar.

Zakelijke doelstellingen ondersteunen

In 2028 zullen de meeste organisaties volledig zijn getransformeerd in digitale entiteiten die in staat zijn bedrijfs- en marktomstandigheden waar te nemen en erop te reageren. “Nu cloud computing in 2028 een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering wordt, zullen CIO’s en IT-leiders een zeer efficiënt cloud-operationeel model moeten implementeren om de gewenste zakelijke doelstellingen te bereiken”, aldus Govekar.

Meer informatie is voor klanten van Gartner beschikbaar in 'Cloud Computing in 2028: From Technology to Business Necessity' en 'Forecast: Public Cloud Services, Worldwide, 2021-2027, 3Q23 Update.'

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024