Wouter Hoeffnagel - 30 november 2023

Publieke sector zet op de hybride multi-cloud

De publieke sector wil het aantal hybride multi-cloud-implementaties in de komende drie jaar vervijfvoudigen. Professionals uit de publieke sector verwachten hun algemene gebruik van verschillende IT-infrastructuren te verhogen naar 73%.

Publieke sector zet op de hybride multi-cloud image

Dit blijkt uit de vijfde Enterprise Cloud Index (ECI) van speler in hybride multi-cloud computing Nutanix. Cybersecurity, databeveiliging, -soevereiniteit, -bescherming en -herstel zijn van deze groep de belangrijkste drijfveren voor aankopen op het gebied van IT-infrastructuur.

“CIO's in de publieke sector moderniseren hun IT-omgevingen om de samenleving effectief van dienst te kunnen zijn”, zegt Sammy Zoghlami, SVP EMEA bij Nutanix. “De pandemie heeft het belang van flexibiliteit onderstreept. IT-leiders in de publieke sector zien de noodzaak en gebruiken daardoor diverse IT-omgevingen, waaronder datacenters, edge computing, colocatie en verschillende publieke clouds om aan hun individuele specifieke eisen te voldoen. Met deze aanpak kunnen workloads en apps draaien waar ze het best voldoen aan strategische eisen. Het brengt echter ook nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals complexiteit.”

Meer focus op hybride multi-cloud

Organisaties in de publieke sector verwachten hun hybride multi-cloud-implementaties bijna te vervijfvoudigen. Deze groep verwacht ook dat het gebruik van meerdere public clouds (multi-cloud) verdubbelt. De respondenten denken ook dat het gebruik van andere IT-modellen, zoals on-premises infrastructuur, in deze periode afneemt.

Cyberbeveiliging en datasoevereiniteit zijn de grootste drijfveren voor investeringen in IT-infrastructuur. Bij de respondenten in de publieke sector staan cyberbeveiliging en datasoevereiniteit - het kunnen voldoen aan nationale regels voor dataopslag en -controle - bovenaan. Kosten worden het minst vaak genoemd.

Nieuwe uitdagingen voor databeheer

Verschillende omgevingen zorgen voor nieuwe uitdagingen voor databeheer, omdat de hoeveelheid data in de publieke sector toeneemt. Data-analyse en -orkestratie, databescherming en -herstel en de kosten van data-opslag zijn de grootste uitdagingen. De bevindingen laten ook een gebrek aan zichtbaarheid van data in de IT-infrastructuur zien. Er is eveneens ruimte voor verbeterde beschikbaarheid van geïntegreerde tools voor hybride IT-operaties, aangezien IT-teams niet kunnen beheren, beveiligen, synchroniseren of analyseren wat ze niet kunnen zien.

De belangrijkste drijfveer voor het verplaatsen van applicaties is het verbeteren van de databeveiliging. Bijna alle respondenten in de wereldwijde publieke sector (98%) geven aan dat ze het afgelopen jaar applicaties tussen IT-infrastructuren hebben verplaatst. 47% geeft als reden de verbetering van de beveiliging van hun bedrijf of willen voldoen aan wettelijke vereisten. Daarnaast hoopt 39% van de ondervraagden op snellere toegang tot data. 38% wenst integraties met cloud-native services, zoals AI en machine learning.

IT-uitgaven beheersen

De meeste ondervraagden plaatsen kostenbeheersing hoog op hun lijst van uitdagingen. Zo is kostenbeheersing van de cloud voor 86% van de respondenten uit de publieke sector een uitdaging.

Meer diverse infrastructuren en de grotere nadruk op dataopslag, -beheer, -beveiliging en -services zorgen ervoor dat alle IT-professionals in de publieke sector zoeken naar hybride modellen die private en public infrastructuur samenvoegen. 95% van de respondenten uit de publieke sector wenst de vele aspecten van hun verschillende infrastructuren op één plek te kunnen bekijken en beheren. Zo krijgen ze toegang tot uniforme tools die inzicht bieden in waar alle gegevens zich bevinden. IT-teams kunnen hun applicaties en gegevens holistisch beheren en hen de mogelijkheid bieden om te voldoen aan eisen op het gebied van databeveiliging, -back-up, -compliance, prestaties en kosten.

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar voerde Vanson Bourne namens Nutanix onderzoek uit, waarbij in december 2022 en januari 2023 wereldwijd 1.450 IT-leiders werden ondervraagd. Dit rapport is een aanvulling op het jaarlijkse Enterprise Cloud Index master report en richt zich op cloud-implementaties in de publieke sector. Het rapport belicht de plannen, prioriteiten, uitdagingen en ervaringen van IT-professionals binnen die sector. De vijfde Nutanix Enterprise Cloud Index is hier beschikbaar.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024