Wouter Hoeffnagel - 29 november 2023

Overheid zet streep door rechtszaak over aanpassing Nationaal Frequentieplan

De overheid mag de geplande wijzigingen in het Nationaal Frequentieplan van de rechter doorvoeren. Een rechtszaak aangespannen door telecomproviders en diverse private gebruikers deels niet-ontvankelijk en deels ongegrond.

Overheid zet streep door rechtszaak over aanpassing Nationaal Frequentieplan image

De zaak draait om de verdeling voor de 3,5GHz-band in het Nationaal Frequentieplan. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wil deze verdeling aanpassen om de uitrol van snelle 5G-netwerken te faciliteren. De band is momenteel echter in gebruik door onder meer telecomproviders en private partijen als Schiphol en Havenbedrijf Rotterdam.

Gang naar de rechter

In het gewijzigde frequentieplan krijgen deze partijen alleen nog de onderste en bovenste 50MHz van de 3,5GHz-band toegewezen. VodafoneZiggo, Odido en KPN stapten hierop samen met Schiphol, Havenbedrijf Rotterdam, ECT, Greenet en Venus&Mercury naar de rechter.

Het besluit van de rechter brengt de veiling van 3,5GHz-band een stap dichterbij. Deze veiling stond voor 1 december op de planning. Het ministerie van EZK meldt echter aan Tweakers dat deze datum niet meer haalbaar is. Het is onbekend wanneer de veiling alsnog plaatsvindt.

Meer informatie is hier beschikbaar. 

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024