Wouter Hoeffnagel - 07 december 2023

1,2 miljard euro financiering voor het IPCEI Cloud Project

De Europese Commissie stelt 1,2 miljard euro aan publieke financiering beschikbaar voor het IPCEI Cloud Project, dat de positie van Europese cloudspelers moet versterken. Naar verwachting steken private partijen nog eens 1,4 miljard euro in het project.

1,2 miljard euro financiering voor het IPCEI Cloud Project image

De cloudmarkt is in belangrijke mate gedomineerd door Amerikaanse techgiganten, zoals Microsoft, Amazon Web Services en Google. Het IPCEI Cloud Project is bedoeld om de belangen van lokale Europese cloudproviders te bevorderen. Zo wil de Europese Commissie onder meer bijdragen aan de economische groei, werkgelegenheid, digitale transitie en concurrentiepositie van de Europese Unie en Europese economie.

Producten van lokale aanbieders combineren

Het plan is binnen het IPCEI Cloud Project cloud- en edge-producten van allerlei lokale aanbieders te combineren. Hierbij staan vier 'werkstromen' op de planning:

  • Cloud-Edge Continuum Infrastructure - gericht op het ontwikkelen van interfaces voor bestaande technologie
  • Cloud-Edge Capabilities - gericht op de ontwikkeling van een referentie-architectuur die verschillende providers verbindt
  • Advanced Smart Data Processing Tools and Services - gericht op slimme tools en diensten voor dataverwerking
  • Advanced Applications - gericht op de ontwikkeling van geavanceerde applicaties

De 1,2 miljard euro is beschikbaar gesteld door een groep van zeven EU-lidstaten: Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Polen, Spanje en Nederland. Het project moet eind 2027 zijn eerste concrete resultaten opleveren. Het IPCEI Cloud Project moet ook de Europese werkgelegenheid een impuls geven. Zo moeten onder meer duizend banen ontstaan in AI, cybersecurity, data, cloud en software engineering. Nog eens 5.000 banen ontstaan naar verwachting zodra het project zijn commercialisatiefase bereikt.

Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Netgear banner liggend start week 14