Redactie - 08 december 2023

Belgen opgepakt rond illegale handel in strategische goederen

Een Belgische man is gearresteerd en aangeklaagd in verband met export van elektronica van militaire kwaliteit van de VS naar Rusland en China.

Belgen opgepakt rond illegale handel in strategische goederen image

De Belgische politie heeft de 61-jarige Hans Maria De Geetere en vijf anderen op 5 december aangehouden voor ondervraging. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft ook twee aanklachten vrijgegeven waarin De Geetere en anderen worden beschuldigd van het illegaal exporteren van voor miljoenen dollars aan Amerikaanse elektronica. Deze kunnen worden gebruikt in raketten, drones en voertuigen

De Amerikaanse ministeries van Handel en Financiën hebben De Geetere en zijn bedrijven – Knokke-Heist Support Management Corporation en European Trading Technology BV – ook toegevoegd aan de BIS Entity List en de OFAC Specially Designated and Blocked Person List voor het verplaatsen van de illegale wapentechnologie.

Het Belgisch Federaal Parket meldt over de arrestaties: "In een zaak van het Belgische Federaal Parket over de illegale in- en uitvoer van zogenaamde “gevoelige” materialen en technologieën, werden vanmorgen een aantal huiszoekingen uitgevoerd onder leiding van een onderzoeksrechter in WestVlaanderen. Meer specifiek wordt de handel in en de brokering van “dual-use” goederen onderzocht. Dit zijn zaken die zowel voor civiele als militaire toepassingen kunnen worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld in drones of raketten. Voorbeelden zijn microchips, versnellingsmeters en turbinemotoren. 

Het onderzoek moet uitwijzen of deze strategische, beschermde technologieën verhandeld kunnen zijn naar landen waar België en het Europees Parlement wettelijke beperkingen opleggen. Sommige verhandelde technologieën zouden eveneens onderworpen kunnen zijn aan embargoregels die gelden voor bepaalde landen (zoals Rusland), met name als gevolg van gewapende conflicten. De gelijktijdige huiszoekingen vonden plaats in privéwoningen en hoofdkantoren van bedrijven in de gemeenten Knokke-Heist en Eeklo in België, en Rotterdam en Sluis in Nederland. Bij deze huiszoekingen werden 6 personen meegenomen voor verhoor (vier in België en twee in Nederland).

Dit onderzoek is gestart op basis van informatie van de Amerikaanse overheid, die reeds eerder een onderzoek waren gestart naar aanleiding van de illegale export van dual use goederen uit de Verenigde Staten en het witwassen van geld. Ook in de verdere loop van het onderzoek werd intens samengewerkt met de Amerikaanse overheidsdiensten. De onderzoeksrechter zal binnen 48 uur beslissen of één dan wel meerdere van de ondervraagden voor hem moeten verschijnen, en of ze onder aanhoudingsmandaat worden geplaatst. In het belang van het onderzoek geeft het Openbaar Ministerie voorlopig geen verdere details."

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29