Wouter Hoeffnagel - 15 december 2023

IDC: 315,5 miljard omzet uit public clouddiensten in 2023H1

De wereldwijde omzet uit public clouddiensten bedraagt in de eerste helft van 2023 in totaal 315,5 miljard dollar, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IDC. De omzet is met 19,1% gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

IDC: 315,5 miljard omzet uit public clouddiensten in 2023H1 image

Software as a Service – Applicaties (SaaS – Applicaties) is nog altijd de grootste bron van inkomsten uit public clouddiensten, goed voor bijna 45% van het totaal in de eerste helft van 2023. Infrastructure as a Service (IaaS) is de op een na grootste omzetcategorie met 20,4% van het totaal, terwijl Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service – System Infrastructure Software (SaaS – SIS) 18,0% en 16,9% van de totale omzet opleverden respectievelijk. PaaS en SaaS – SIS waren de categorieën met de snelste omzetgroei op jaarbasis.

Cloud en PaaS-providers als strategische partners

"De fundamenten van cloudtechnologieën en PaaS-providers in de public cloud als strategische partners voor ondernemingen en bedrijven van elke omvang worden duidelijk naarmate de alomtegenwoordigheid van AI toeneemt", zegt Lara Greden, onderzoeksdirecteur Platform as a Service bij IDC. “Bedrijven blijven de beweging naar en acceptatie van de cloud versnellen voor modernisering en nieuwe, intelligente applicatie-initiatieven op basis van alle soorten datastromen. De sterke marktgroei die we zien in PaaS komt niet alleen van de top paar, maar van een groot ecosysteem van PaaS-leveranciers die voldoen aan de behoeften van klanten in de cloud."

De leidende aanbieders van public clouddiensten behouden hun posities in de eerste helft van 2023, waarbij de gecombineerde omzet van de vijf grootste aanbieders van public clouddiensten – Microsoft, Amazon Web Services, Salesforce, Google en Oracle – 41% van het wereldwijde totaal vertegenwoordigt. Dit aandeel is relatief gelijk gebleven ten opzichte van een jaar eerder. Met aanbiedingen in alle vier de implementatiecategorieën behoudt Microsoft zijn leidende positie in de markt voor public clouddiensten met een marktaandeel van 17,1% in de eerste helft van 2023. Amazon Web Services (AWS) volgt met 12,6%.

663 miljard dollar omzet verwacht in 2023

IDC voorspelt dat de wereldwijde omzet uit public clouddiensten in 2023 663 miljard dollar zal bereiken, een stijging van 20,0% ten opzichte van 2022 en een vergelijkbare stijging wordt verwacht in 2024. Hoewel het jaarlijkse groeitempo in de prognoseperiode naar verwachting licht vertraagt, wordt nog steeds verwacht dat de markt over een periode van vijf jaar een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 19,4% laat zien, waarbij de wereldwijde omzet in 2027 $1,34 biljoen bereikt.

“Organisaties erkennen het belang om voorop te blijven lopen op het gebied van technologische vooruitgang, zoals generatieve AI of realtime analyses, om hun bedrijfsactiviteiten te verbeteren en een concurrentievoordeel te behalen”, zegt Dave McCarthy, research vice president, Cloud and Edge Infrastructure Services. “Het dynamische karakter van de cloud en de voortdurende evolutie van clouddiensten maken het een ideaal platform voor organisaties om nieuwe technologieën te adopteren. Dit creëert een geweldige kans voor de cloudserviceproviders om uitgebreide ondersteunings- en beheerdiensten aan te bieden, waardoor de last voor IT-teams wordt verminderd en de de inzet en integratie van nieuwe technologieën."

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024