Witold Kepinski - 19 december 2023

Nederlandse quantumtechnologie startup QuantaMap ontvangt investering

De Nederlandse quantumtechnologie-startup QuantaMap heeft 1,4 miljoen euro aan financiering in een vroeg stadium veiliggesteld om de productie van quantumcomputerchips te verbeteren.

Nederlandse quantumtechnologie startup QuantaMap ontvangt investering image

De Nederlandse quantumtechnologie-startup QuantaMap heeft 1,4 miljoen euro aan financiering in een vroeg stadium veiliggesteld om de productie van quantumcomputerchips te verbeteren.

Kwantumcomputing heeft het potentieel om problemen op te lossen die onmogelijk zijn aan te pakken met de huidige technologieën, op uiteenlopende gebieden als materiaalonderzoek, medicijnontdekking, logistiek en daarbuiten.

Maar kwantumchips zijn complex en moeilijk te produceren. Als ze niet zo goed werken als ze zouden moeten (en dat doen ze vaak ook niet), is er geen manier om erachter te komen waarom, welk onderdeel faalde en hoe de productieprocessen kunnen worden verbeterd. Dit is een van de belangrijkste obstakels voor het opschalen van kwantumchips.

QuantaMap heeft een nieuwe microscoop ontwikkeld waarmee kwantumonderzoekers en chipfabrikanten elke chip nauwkeurig kunnen inspecteren om de kwaliteit ervan te garanderen en te verbeteren.

“Stel je voor dat elke kwantumonderzoeker en -fabrikant een nauwkeurig afgestemd kompas had om door het onbekende kwantumlandschap van hun chips te navigeren; dat is wat we creëren”, legt Johannes Jobst, CEO van QuantaMap, uit.

Anderen in deze ruimte bieden traditionele metrologische oplossingen, maar QuantaMap onderscheidt zich dankzij de combinatie van cryogene scantechnologie met kwantumsensoren, beide specifiek op maat gemaakt voor kwantumtoepassingen.

De technologie is nauwkeurig afgestemd op de specifieke problemen die van invloed zijn op de prestaties en productieopbrengsten van kwantumchips, met name op het gebied van het identificeren van de oorsprong van verliezen en onzuiverheden op nanometerschaal. Dit wordt gedaan door de lokale temperatuurstijging, elektrische stromen en magnetische velden in beeld te brengen. Het gebeurt allemaal bij lage temperaturen om ervoor te zorgen dat de bedrijfsomstandigheden van de chip tijdens de beeldvorming behouden blijven.