Wouter Hoeffnagel - 21 december 2023

AP: Politie schendt privacywet met bijhouden Europese opsporingslijst

De politie overtreedt de privacywetgeving met een systeem waarin het een Europese opsporingslijst bijhoudt, meldt de Autoriteit Persoonsgegevens. De werkwijze is inmiddels aangepast, maar pas nadat de toezichthouder de politie een dwangsom oplegde.

AP: Politie schendt privacywet met bijhouden Europese opsporingslijst image

De problemen zijn aan het licht gekomen tijdens een Europees onderzoek waaraan de AP deelnam. De politie kreeg in eerste instantie zelf de gelegenheid de problemen op te lossen, maar deed dit niet. De AP kondigde daarom aan een last onder dwangsom te willen oplossen. In reactie hierop zijn de problemen inmiddels opgelost en de overtredingen beëindigd.

Gegevens onzorgvuldig geregistreerd

Concreet ging de politie de fout in met het Schengen Informatiesysteem (SIS), waarmee de politie gegevens uitwisselt met opsporingsinstanties in ander elanden binnen het Schengengebied. In het systeem staan gegevens opgeslagen van gezochte personen. De politie ging onzorgvuldig om met deze gegevens.

De AP wijst erop dat mensen van wie gegevens in het SIS zijn opgeslagen hiervan doorgaans niet op de hoogte zijn. Dit betekent dat zij zelf niet kunnen controleren of zij terecht in het systeem zijn opgenomen, en of de opgeslagen data correct zijn. Dit zorgt volgens AP-bestuurslid Katja Mur ervoor dat gebruikers van het SIS een extra zware verantwoordelijkheid hebben, onder meer gezien de grote impact van een registratie in het SIS.

Kwaliteit van signaleringen niet op orde

In de praktijk was de kwaliteit van signaleringen die in het systeem zijn opgenomen echter niet op orde, meldt de AP. De politie controleerde onder meer niet voldoende of signaleringen correct en compleet in het systeem werden aangeleverd. Ook ontbrak in veel gevallen de schriftelijke motivering van de officier van justitie bij het opnemen van een signalering in het SIS. De AP concludeert ook dat zeker één iemand voor het verkeerde doel in het SIS geregistreerd stond.

Ook stond er vaak nog informatie over verouderde signaleringen in het systeem te vinden was. De AP concludeert dan ook dat de politie onvoldoende controleerde of het nodig was signaleringen nog langer te bewaren. Dit terwijl signaleringen wettelijk slechts één jaar bewaard mogen worden. Verlenging is alleen na een grondige individuele beoordeling mogelijk.

DIC Security Day BW tm 1 juli 2025
Jamf Cybersec 2025 3 BW + BN